fbpx

A szalag (szinte szó szerint) összeköti a világot

Írta: Transpack-2021/VI. lapszám cikke - 2022 január 29.

A ragasztószalagot hajdan az iszonyatos sebek lezárására találták ki, de az elmúlt közel 175 év alatt kiderült, hogy ez az egyik legsokoldalúbb és leghasznosabb dolog a Földön. Ez talán túlzásnak hat, de gondoljunk bele, hány más dolgot lehet ilyen sokféleképpen használni?

 

Kezdetektől a változó igények mozgatták az innovációt

A ragasztószalagot (pontosabban annak az ősét) egy sebész, dr. Horace Day találta fel, ami egy kezdetleges ragasztókötés volt páciensei számára. Nagyot ugorva az időben, a következő jelentős dátum 1921. év volt, amikor Earle Dickson, a Johnson & Johnson későbbi alelnöke jelentős fejlesztéseket hajtott végre dr. Day ragasztókötésén. 1923-ban Richard Drew csatlakozott a napjainkra meghatározó piaci szereplővé növekedett 3M céghez. Akkoriban a 3M csak csiszolópapírokat készített. Drew a 3M nedves/száraz csiszolópapírjait tesztelte egy autószervizben, amikor észrevette, hogy az autófényezők számára nehézséget jelent a többszínű autók festése. Nehezen tudnak ugyanis tiszta elválasztóvonalakat készíteni az egyes színek közé. Ez őt arra inspirálta, hogy 1925-ben feltalálja a világ első maszkolószalagját, amely megoldást kínál az említett problémára. A fejlődés következő fázisát a maszkolószalag tesztje jelentette. A fáma szerint az autófényező nem volt maradéktalanul elégedett a minta maszkolószalaggal, és így kiáltott fel: „Vidd vissza ezt a szalagot azoknak a skót főnökeidnek, és mondd meg nekik, hogy több ragasztóanyagot tegyenek rá!”. Így született meg a Scotch márka.

1942-ben a mai értelemben vett ragasztószalagot a Johnson & Johnson fejlesztette ki a második világháború alatt. A hadseregnek szüksége van/volt egy vízálló szalagra, amely lezárhatja a felszereléseket, berendezéseket, valamint a javítási munkák során is használhatóak. A szalagot polietilénnel vonták be, és megszületett a ragasztószalag.

A „háborús ragasztószalag” megjelenése óta eltelt hét évtized alatt az innováció folyamatos volt. Ennek eredményeként, szó szerint több száz (ha nem ezer) különböző típusú szalag létezik. Az alábbiakban felvázolunk néhányat a legjellemzőbb típusok közül.

 

ragasztó szalag

 

A csomagolás kommunikációs csatornává vált

A csomagolást korábban csak egy szükségszerű eszköznek tekintették, egy rétegnek, amely megvédi a terméket az A-ból B-be szállítás során. A gyártók nem fordítottak különösebb figyelmet a márkajelzésre egyszerűen azért, mert ezt a vevők nem várták el tőlük. Később aztán világossá vált, ha jól használják, a termékcsomagolás kulcsszerepet játszhat az értékesítési folyamatban. A termékcsomagolás döntő szerepet játszik bármely vállalat marketingstratégiájának kialakításában. Az iparban megjelenő új lehetőségeknek köszönhetően egy egyszerű kartondoboz kommunikációs csatornává és néma értékesítővé vált. A csomagolás hatékony és gyors kivitelezésének egyik alapfeltétele a megfelelő minőségű öntapadó ragasztószalagok használata.

 

A leggyakoribb ragasztószalag típusok rövid áttekintése

Ahogy korábban már utaltunk rá, napjainkra elképesztően szélessé vált a ragasztószalag spektrum. Így az alábbiak inkább csak orientáló áttekintésnek tekinthetőek.

 

ragasztószalag

 

A főbb ragasztószalag típusok

Butilszalagok

A butilt a hagyományos gumiragasztók kiegészítésére fejlesztették ki. A butilszalagok kevésbé érzékenyek a hőmérsékletre, és sokkal alacsonyabb hőmérsékleten is megőrzik tapadási képességüket, mint a természetes gumi. A butil gumiszalag azonnal tapad a legtöbb felülethez, és magas tapadási szinttel rendelkezik. Jól teljesít olyan helyeken, ahol a nedvesség fontos tényező, például a hajók fedélzetén. De az építőiparban is nagy szerep jut neki. Csomagolástechnika szempontjából nem igazán releváns a létük.

Fémszalagok

A fémszalagok három csoportját lehet megkülönböztetni: a fém hordozóanyagú szalagok, fémbevonatú ragasztószalagok és a laminált fémszalagok.

Amíg az első csoport tagjai többnyire a hadi iparban és a repülőgépgyártásban jelennek meg, addig a fémbevonatú ragasztószalagoknak már a csomagolástechnikában is jut szerep.

Filmszalagok

Az egyoldalas filmszalagok a vékony hordozó egyik oldalára felvitt ragasztóanyaggal készülnek eltávolítható védőfóliával vagy anélkül. Jellemző felhasználási területek: takarás, maszkolás, felületvédelem és szigetelés. A csomagolástechnikában nem használatosak.

Habszivacs ragasztószalagok

Az egyoldalas habszalagok gyakorlatilag minden iparág számára megoldást nyújtanak, víz-, levegő-, por- és huzattömítésre, réskitöltésre, párnázásra és védelemre. Ez a szalagfajta jelentős időjárási és kémiai anyag ellenállóképességgel bír. Ezek az eszközök többféle hordozóval, ragasztóanyaggal és védőfóliával vannak jelen a piacon.

Papírszalagok

A papírszalagok kiválóan alkalmasak a 15 kg-nál kisebb súlyú csomagok lezárására és zárására. Általában nyomásérzékeny ragasztóval rendelkezik, könnyen kezelhető és adagolható. Nagy teherbírású szalagokat használnak a 20-30 kilogramm súlyú dobozokhoz. Általában PVC szalagokat használnak erre a célra, de üvegszállal megerősített papírszalagok is használhatók.

Szövetszalagok

Szövet, textil és üveg hordozójú ragasztószalagok. Felhasználási területük sokrétű ugyan, de, alkalmazásuk nem releváns a csomagolástechnika területén.

 

ragasztószalag

 

Alapanyagok és ragasztóanyagok

Függetlenül a gazdag és szerteágazó piaci kínálattól, az alapanyagok területén nagy csodák nincsenek. Márkanévtől függetlenül ugyanis a csomagolástechnika területén a polipropilén és a PVC alaphordozójú ragasztószalagok terjedtek el.

 

Polipropilén alaphordozójú ragasztószalag előnyei

 • nagy szakítószilárdságú,
 • magas zárási teljesítményű,
 • ár-minőség aránya kiemelkedő,
 • jó alapanyag a nyomtatott ragasztószalagok előállításához (a feliratozással bekerülhet a vállalat marketing eszköztárába),
 • a számos előnyös tulajdonság mellett hátrányként azt lehet megemlíteni, hogy mechanikai sérülés esetén továbbreped, azaz a ragasztószalag elveszíti a „csomagösszetartó” funkcióját.

A fenti tulajdonságoknak köszönhetően az általánosan használt ragasztószalagok nagy része ezen alaphordozóval készül.

 

PVC alaphordozójú ragasztószalagok előnyei

 • a nehezebb kartonokat is egy mozdulattal lezárhatjuk,
 • mechanikai sérülés esetén a ragasztószalag nem reped tovább (vagyis megmarad a ragasztószalag „csomagösszetartó” képessége),
 • tökéletes alapanyag nyomtatott ragasztószalagokhoz (a feliratozással bekerülhet a vállalat marketing eszköztárába),
 • a számos előnyös tulajdonság mellet relatív hátránya, hogy a tekercsek előállítási költsége miatt a ragasztószalag tekercsára magasabb, azonban ez a csomagolás költségében nem jelentkezik a ragasztószalag felhasználásának csökkenése miatt.

 

Ragasztóanyagok

Akrilát ragasztóréteggel rendelkező ragasztószalag

Az alaphordozó csak az egyik minimális feltétele a ragasztószalag gyártásának. A másik feltétel természetesen a ragasztóanyag. A szalagtípusokhoz hasonlóan, most a ragasztóanyagokat is röviden áttekintjük.

Az akrilát ragasztóanyagok kiváló tapadási jellemzőkkel bírnak, ellenállók a hőmérsékleti hatásokkal és az UV-sugárzással szemben, valamint hosszú élettartamúak. Alacsony felületi energiájú hordozókon tapadási erejük gyengébb, mint a gumi vagy a módosított ragasztóanyagok által biztosított tapadás.

 

Hotmelt ragasztóréteggel rendelkező ragasztószalagok

 • áruk a minőség figyelembe vételével kiváló,
 • agresszív tapadás, ami gyors felhasználási időt eredményez, • könnyű kézi és megbízható gépi alkalmazás,
 • könnyen és gyorsan letekercselhetők,
 • a ragasztószalagok felülete jól nyomtatható (feliratozással bekerülhet a vállalat marketing eszköztárába).

A ragasztószalag típus neve (hotmelt) a ragasztóréteg felhordás technológiájára utal.

 

olló, ragasztószalag

 

Innováció a ragasztószalag világában

A ragasztószalag sokoldalúsága legendás. A legfejlettebb technológiát igénylő helyektől kezdve, a hétköznapokig. Jó példa erre, hogy az űrhajósok az Apollo-13 fedélzetén ragasztószalaggal improvizáltak egy életmentő szén-dioxid szűrőt. A McKinsey & Company amerikai menedzsment tanácsadó vállalati felsővezetőket kérdezett meg az innovációval kapcsolatban. A megkérdezett vezetők 84%-a szerint a vállalatuk jövőbeli sikere az innovációtól függ. Bár egyeseknek az innováció divatos szónak tűnhet, sok oka van annak, hogy a vállalatok nagy hangsúlyt fektetnek rá.

Amellett, hogy az innováció lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy relevánsak maradjanak a versenypiacon, fontos szerepet játszik a gazdasági növekedésben is. A piaci verseny a ragasztószalagokat gyártó cégektől is megköveteli a folyamatos fejlesztést, hiszen ennek hiányában csak nehezen tudják tartani a lépést a szektor többi szereplőjével. A termékek és a technológiák is komplexebbé váltak, ezért egyre több szempont figyelembe vételére van szükség. A nagyobb léptékű technológiai beruházásokra és az észszerű specializációra vezethető vissza az egyre több szereplővel való együttműködés szükségessége.

Ma már egyre fontosabb követelménynek számít az, hogy nem csupán gyorsnak kell lenni a termékfejlesztésben, hanem képesnek kell lenni a fejlesztés sebességének irányítására annak érdekében, hogy a vállalatok időben, pontosan jelenhessenek meg a piacon az újdonságokkal. Napjainkban szinte alapelvárás figyelembe venni a fenntarthatósági szempontokat a termékfejlesztések során. Nézzünk erre egy igazán szemléletes példát. A dél-németországi székhelyű Monta Klebebandwerk GmbH neve közismert a ragasztószalagok piacán. A nevük most az innováció kapcsán kerül megemlítésre, ugyanis ők készítették el az első Németországban gyártott, tanúsított, fenntartható ragasztószalagot. A Monta biopack® nagyjából kilencven százalékban megújuló erőforrásokból készül: a film bioalapú és a természetes gumiragasztó túlnyomórészt megújuló alapanyagokból áll. Ipari komposztálási körülmények között ez a ragasztószalag néhány hónapon belül biológiailag lebomlik, lezárva a természetes újrahasznosítási ciklust.

 

ragasztószalag

 

Természetesen ez csak egy példa a terület innovatív eredményei közül. Túlzás nélkül kijelenthető, hogy szinte alig akad már olyan „extra kívánság” a termelők és a kereskedők részéről, amelyikre ne kínálna valamelyik ragasztószalag-gyártó hatékony megoldást.

 

A szalag összeköti a világot : (legyen benne a főkulcsszó és lehetőleg a mezőgazdaság, max. 59 karakter)

 

Czékus Mihály