fbpx

Hollandiában kevésbé problémás gépkocsivezetőket találni

Írta: Csomor Zsolt - 2022 január 29.

A tavaly nyári brit ellátási lánc válsága a figyelem középpontjába állította a sofőrhiányt, amire azóta több európai országban is odafigyelnek, s kecsegtető ajánlatokat adnak a gépkocsivezetők számára, egyre többen ígérnek különféle bónuszokat. Ezért is kevésbé súlyos probléma Hollandiában a sofőrhiány.

 

A hollandok idejében léptek

Nagy-Britanniához, Németországhoz vagy Lengyelországhoz képest a holland cégeknek lényegesen kisebb gondot okoz járművezetőt találni, jóval alacsonyabb a sofőrhiány. Az újév például különleges „nyílt nappal” kezdődött a Brinks Transport telephelyén, ahol a munkaszerződést aláírni kész járművezetők számára 2 500 euró üdvözlő bónuszt ajánlottak fel. Továbbá 1 000 eurós díjat kap az a munkavállaló, aki a céghez visz egy új kollégát.

 

kamionsofőr nő kamion tehergépkocsi fülke kabin
Kép forrása: autopro.hu

 

Erre válaszolva a J. Heebink cég egy hét múlva bejelentette: a gépkocsivezetőik választhatnak, hogy céges járműként egy Kia Picanto-t vagy egy magas kategóriájú Gazelle elektromos kerékpárt szeretnének kapni. Az egyedülálló kedvezményt nemcsak a sofőrhiány miatt kínálják, hanem a holland kollektív szerződés miatt is, amely korlátozza a fizetésemelés mértékét. A vállalat elégedett a meglévő teherautó-sofőrökkel, és mindent megtesz a személyzet lojalitásának előmozdítása érdekében – ami a cég szerint a jelenlegi helyzetben „szuper fontos”. Egy szombati az összes ott dolgozó járművezető átvehette, amit kért: 75 autót és 27 biciklit adtak át – olvasható a trans.iNFO oldalán.

 

Összeállította: Csomor Zsolt