fbpx

Korszerű csomagolósorok az élelmiszeriparban

Írta: Szerkesztőség - 2019 március 05.

„Merjünk nagyot álmodni”, de nem árt ha tudjuk, hogy az álmokhoz milyen eszközöket kell megvásárolnunk. Ez a cikk segítséget kíván nyújtani azok számára, akik azon gondolkoznak, hogy beruháznak egy korszerű csomagolótechnológiába. A csomagolástechnika látszólag egyszerű feladat, de nagyon sok tényező befolyásolja, hogy milyen berendezéseket választunk ki, illetve az egyes kiválasztott berendezések milyen korlátokkal rendelkeznek.

Példaként vegyük a képen látható hűtőipari csomagolósort. Az első és legfontosabb szempont, hogy megfelelő marketingkutatást végezzünk.

Fel kell mérni a piac igényeit a csomagolás tekintetében: milyen kiszerelési egységeket kell gyártani, és azok milyen méretű és kialakítású tasakba kerüljenek. A gép árát nagymértékben befolyásolja a tasak kialakítása, illetve a tasak geometriai mérete. Számunkra a tasak szélességi mérete a fontos, mivel a síkfóliából csak egyféle szélességi méret (tasak átmérő) alakítható ki. A hosszúsági méret megváltoztatásával viszont a töltési térfogat növelhető. Akár 2000 $-os költségtöbblettel jár a különböző szélességi méretek kiválasztása. (Továbbá jelentős időveszteséget is okoz a gép átállítása más tasak méretre.) A tasak kialakításakor figyelembe kell venni, hogy a kereskedelmi partner hogyan kívánja a termékeket a vásárlók elé kirakni. Jelenleg a nyugat-európai trendek az úgynevezett kínáló pultokban vagy a talpas tasakokat, vagy az akasztóval ellátott csomagolásokat preferálják. Ez persze bonyolítja a csomagológépet, de piacvesztést okozhat, ha nem tudjuk kielégíteni a kereskedelmi igényeket. Tehát ajánlatkéréskor a vevőnek ezzel már tisztába kell lenni!

Visszatérve a képen látható csomagolósorra, az alábbi főegységekből épül fel:

 

 

  • anyagfelhordó (mely lehet szalag, elevátor, csiga stb.),
  • kombinációs adagolómérleg,
  • síkfóliás csomagológép,
  • tasakfelhordó szalag,
  • fémdetektor,
  • szalagos gyors súlyellenőrző mérleg (checkweigher),
  • árufogadó körasztal vagy robotos csomagrakodó (ez nincs a képen),
  • kartonelőkészítő, automata dobozzáró, robotos dobozrakodó stb.

 

Az anyagfelhordó feladata, hogy munkamagasságba szállítsa a kiszerelendő anyagot.

Kiválasztásánál fontos szempont az épület belmagassága, valamint a rendelkezésre álló hely. A kiszerelendő anyagok is meghatározzák, hogy milyen berendezést célszerű telepíteni a kombinációs mérleg anyagokkal történő kiszolgálására. Figyelmet kell fordítani a higiéniás követelményekre, valamint a veszteségmentes anyagszállításra.

 

A kombinációs mérleg feladata, hogy az előre beprogramozott tömegértékeket megfelelő pontossággal és sebességgel kiadagolja. Működési elve, hogy a munkatartályokba anyagot adagol be. Hogy milyen módon, az az anyag tulajdonságaitól függ. A granulátumszerű anyagokat vibrátor segítségével, míg a nyershúsokat forgócsigák segítségével adagolja. Más-más adagoló szervet építenek be a különböző géptípusokba. Ebből is látszik, hogy ugyanaz a gép nem alkalmas rizs, vagy makaróni adagolására.

A munkatartályokból az anyag az éppen kiürült mérlegtartályokba hullik. A mérlegtartályok mindegyike egy-egy önálló mérlegegység. A computer kiszámolja, hogy melyik tartályokat kell kiüríteni ahhoz, hogy az előre beállított csomagérték a megfelelő pontossággal bírjon. Amennyiben nem sikerül a kombináció – bár ennek nagyon kicsi a valószínűsége –, úgy az anyag egy útváltó segítségével gyűjtő edényzetbe kerül. Sikeres adagoláskor a kimért anyag áthullik a csomagológépbe. A kombinációs mérleg tipikusan 10-14 mérő egységet tartalmaz, de léteznek 32 tartályos berendezések is. Ezekkel akár mix is készíthető meghatározott termékarányban.

 

 

A sor következő eleme a csomagológép, működési elvét tekintve lehet függőleges és vízszintes kialakítású, illetve lehetőség van tálcákba, vagy üvegekbe történő adagolásra is. A képen látható berendezés egy síkfóliás tömlőtasakos gép, mely standard tasakok gyártására alkalmas. A standard tasakok alsó-, felső-, illetve hosszvarrattal rendelkeznek.

A ferde felhordó szalag feladata, hogy a kész tasakokat a fémdetektor, illetve a checkweigher munkasíkjára szállítsa. A szállítás sebessége frekvenciaváltóval szabályozható. Minden esetben gördíthető, mivel a csomagológép tömlő kialakítható gallért és a hozzá tartozó töltő csövet annak cseréjekor el kell mozdítani a gép elől.

A technológiai sor következő eleme a fémdetektor, melynek feladata, hogy kiválogassa a fémszennyezett termékeket. Ez a berendezés nemcsak csomagolósorokhoz alkalmazható, hanem bármely technológiai sorban önállóan is beilleszthető. A multinacionális kereskedelmi cégek a fémdetektorok auditálására nagyon szigorú követelményrendszert dolgoztak ki, amelyeket a gyártóknak be kell tartani. Ezen követelményrendszer ajánlásokat is tartalmaz, tehát célszerű a beruházáskor már ezeket is figyelembe venni, ami eddig ajánlás volt, a jövőben követelménnyé módosul.

Önálló beszerzés esetén minden esetben meg kell adni a termék megnevezését (szükség esetén összetételét), hőmérsékletét, csomagolóanyag megnevezését. Nagyon fontos, hogy fémes csomagolás esetén a fémdetektorok nem megfelelő biztonsággal tudják kimutatni a fémszennyeződéseket, ezért többször előfordul, hogy az adott feladatra csak X-ray (röntgen) detektor alkalmazható.

 

A bemutatott csomagolósor utolsó eleme a szalagos gyors súlyellenőrző-mérleg, melynek feladata a tasakok egyenkénti súlyellenőrzése és a súlyhibás termékek kisorolása a csomagoló vonalról. A checkweigher ellenőrzési súlyhatárai szabadon programozhatók, tetszés szerint állíthatók be, hogy mely csomagokat „engedje át”, vagy sorolja ki. A kiszerelőmérleg megfelelő beállításával optimalizálható a nulla + tartományú csomagok szórása. A berendezés kijelzőjén statisztikailag is megjeleníthető a megfelelő, a +, illetve –os csomagok száma, illetve annak tömeg értékei.

Lehetőség nyílik a fogyasztóvédelmi törvények értelmében, hogy egy adott szállítmány ne legyen hiányos, a szórás érték a nulla + tartományba essen.

A fémdetektorral kombinált checkweigher önálló gyűjtő edényzetbe gyűjti a fémszennyezett termékeket, illetve sorolja ki a súlyhibás termékeket.

A bemutatott rendszer valamennyi eleme számítógépes kommunikációra alkalmas felülettel rendelkezik, ily módon lehetőség nyílik a távdiagnosztikára, vagy gyártási adatok nyomon követesére. Fontos szempont, hogy a minőségbiztosításkor szükséges statisztikai lapokat egy erre a célra kifejlesztett program elkészíti, így az esetleges auditkor nem kell utólag „improvizálni”. A termelési adatok percre pontosan nyomon követhetők, a tekintetben, hogyan alakul a gyártási program, mikor dolgozik a gép, vagy esetleges megállás esetén milyen okból szünetel a gyártás. Ezen adatok táveléréssel akár mobiltelefonról is lekérdezhetők.

A bemutatott technológiai sor továbbfejleszthető, mert a tasakok robotos dobozolására is léteznek berendezések, illetve a dobozok lezárására, raklapozására is lehetőség nyílik dolgozói közreműködés nélkül. Egy ilyen gépsor az alapanyagtól a raktárkész állapot elérésig egy, max. 2 ember közreműködését igényli. Ha ezt „fűszerezzük” még kódnyomtatással, illetve automata kódolvasók telepítésével, úgy a raktárkészlet nyilvántartás is automatizált lesz.

Zsoldos Tibor