A fenntarthatóság és a cobotok közötti kapcsolat

Írta: Csomor Zsolt - 2022 április 22.

A Föld túllövési napja, amikor adott évben ökológiai lábnyomunk meghaladja a bolygó kapacitását: ez tavaly július 29-re esett. Kevesen kapcsolják össze a robotokat és a fenntarthatóságot, pedig a Föld napja (április 22.) lehetőséget ad az automatizálással foglalkozóknak arra, hogy újragondolják, a robotok segítségével miként csökkenthetik a hulladékmennyiségüket, az energiafelhasználásukat és hogyan csoportosíthatják jobban a kapacitásokat a bolygónk és társadalmunk védelme érdekében.

A hulladék csökkentése a gyártásban

Egyes gyártási folyamatok sok nyersanyagot igényelnek, emellett sok hulladékot termelnek, többek között a gyártási hibák miatt. A hulladékcsökkentés egyik leghatékonyabb módja az ilyen ágazatokban a gyártási eljárások minőségének javítása csúcstechnológia és robotika alkalmazásával.

robot robotkar ember csarnok kapu
Kép forrása: Universal Robots

A napjainkban bevetett együttműködő robotok nagymértékben képesek csökkenteni a gyártási hulladékot, mivel az emberi munkaerővel szemben a cobotok képesek ciklusról-ciklusra ugyanúgy ismételni a folyamatokat, javítva ezzel a gyártási minőséget. A cobotok világszerte segítenek a különböző méretű vállalatoknak a selejt csökkentésében például olyan iparágakban, mint a hegesztés, az adagolás és az anyageltávolítás. Bár az egyes műhelyekben vagy gyárakban keletkező hulladékra gyakorolt hatás a világ kihívásainak összefüggésében jelentéktelennek tűnhet, a precíz robottechnológia alkalmazásának teljes globális hatása jelentős lehet – olvasható a Universal Robots közleményében.

Helytakarékos cobotok

A jövőben az egyéni preferenciák eltolódását tapasztalhatjuk a tömeggyártású árukról az egyénre és személyre szabottabb termékek felé. Míg a hagyományos ipari robotokat egyetlen feladatra összpontosító, nagyméretű, fix telepítésű berendezéseknek tervezték, az együttműködő robotok kevesebb alapterületet igényelnek, így a vállalatok könnyebben növelhetik termelésüket anélkül, hogy új cellákat és épületeket kellene építeniük. Emellett a cobotok sokoldalúsága hatalmas változást jelent a cégek számára, új lehetőségeket nyitva a változatos, kis volumenű, testre szabott gyártási folyamatok megoldására. Az együttműködő automatizálás komoly lehetőségeket rejt ezen a téren is.