fbpx

Leegyszerűsíti a tulipánszállítást ez a csomagolás

Írta: Csomor Zsolt - 2022 május 13.

A PerfoTec holland vállalat hatékony, frissen tartó csomagolást fejlesztett a tulipánok számára. Azért is kiemelkedő ez az innováció, mert a virágok jelentős része sokat utazik, amíg elér a vásárlóhoz: gyakran repülőn, hajón vagy vonaton érkeznek, nem egyszer Afrikából vagy az amerikai kontinensről.

Kiváló légkört teremt a tulipán számára

A PerfoTec MAP LinerBags (módosított légkörű csomagolás) anyagba csomagolt tulipánok víz nélkül még 28 nap elteltével is megfeleltek a friss virág követelményeinek, és további 7 napot lehetett garantálni a vázában a vásárlónál. Jelentős különbség mutatkozott a speciális nejlonba csomagolt és a kontroll tulipánok között. Utóbbi csoport nem fejlődött ki, zárt állapotban maradt.

műanyag láda csomagolóanyag
Mikroperforáció segíti a tökéletes légkör teremtését (Kép forrása: PerfoTec)

A vázában elvesztette a színét a kiszáradás és a tárolás során történt érés következtében.

A speciális csomagolóanyag tulajdonságai és a mikroperforáció segít tökéletes légkört teremteni a tulipánok számára annak érdekében, hogy eltarthatóságuk meghosszabbodjon. A túl sok CO2 károsítja a növényeket, amire legjobb példa a szín elvesztése. A tasakban viszont az oxigénszint a szokásosnál alacsonyabbra csökkenthető anélkül, hogy a szén-dioxid-szintje káros mértékűre emelkedne. A PerfoTec megelőzi a kiszáradást is, valamint a súlycsökkenést 1% alá szorítani, miközben a hagyományos módon tárolt tulipánok átlagosan súlyuk 10%-át elvesztik.

Mindkét csoport virágot 2 °C-on tárolták 28 napig, ezt 3 nap követte 8 °C-on, amikor már a tulipánok vízzel teli vödörben álltak. Végül 7 napra vázába tették őket egy 20 °C-os helyiségben.

Összeállította: Csomor Zsolt