fbpx

Új flexonyomógép a magyar gépgyártótól – VARGA OKTOFLEX CASING

Írta: Transpack-2022/IV. lapszám cikke - 2022 július 29.

A Varga-Flexo Kft. a kezdetek óta azokat az igényeket próbálja kielégíteni, ahol a minőségi nyomtatás, a gyors átállás, a gazdaságos üzemeltetés, a rövid időn belüli megtérülés és a gépmesterbarát kialakítás a fő szempontok. Fontos a hosszú távú gondolkodás, mert az általuk gyártott gépek megbízhatóan üzemelnek 1993 óta. Most pedig egy újdonsággal jelentek meg a piacon.

Közel 30 évvel ezelőtt alakult a Varga-Flexo Kft., de a „története” sokkal hamarabb kezdődött. Varga Endre ekkor már több mint tizenöt éve foglalkozott flexonyomógépek tervezésével és gyártásával. 1993-ban azzal az elhatározással alapította meg fiával a közös vállalkozását, hogy magyar gyártóként lépjen a flexonyomó-, lamináló-, tekercsvágó- és kliséragasztó gépek piacára. Az ötlet jónak és nem utolsósorban hosszú távúnak bizonyult, hiszen hazai és nemzetközi piacokon is sikeresek gépeik. A generációváltás 2010-ben történt meg a lengyeltóti vállalkozásnál, amikor Varga Endre átadta a vállalkozást fiának, Varga Dénesnek, de azóta is napi szinten követi a munkát, segíti fia döntéseit, és bízik benne, hogy a cég életében már résztvevő unokák is továbbviszik a nagyapa által választott hivatást. A Kft. központja, szervize Budapesten található. A gépek gyártása a lengyeltóti üzemükben történik, ahol a kapacitás folyamatos bővítésével, a gyártási technológiák állandó modernizálásával szolgálják ki a megrendelőket.

A vevőkkel a kapcsolatuk nem szakad meg a megvásárolt gépek telepítése után sem, szaktanácsadást, betanítást, 24 órás szervizt, alkatrész-utánpótlást és folyamatos fejlesztési támogatást nyújtanak. Internetes távfelügyeleti rendszert építettek ki a gépekhez, ennek köszönhetően bármilyen segítségkérés vagy hiba felmerülése esetén csatlakozni tudnak az adott gépre, és megkezdhetik a segítségnyújtást vagy a probléma megoldását, akár közvetlenül a gépmesterekkel egyeztetve, költségek nélkül.

És van új a Nap alatt a flexonyomtatásban is

Az OKTOFLEX flexonyomógép egy rendkívül igényes és jól végiggondolt, példaértékű, designalapú termékfejlesztés eredménye. A Varga-Flexo Kft. a flexonyomás területén felhalmozott huszonkilenc éves, nemzetközi szinten is figyelemre méltó tapasztalatai összegződnek a gép kialakításában.

A cél az ember-gép kapcsolat optimális megoldása mind az üzemeltetés és használat, mind a karbantartás és szervizelés szintjén, de nagy hangsúly került a moduláris továbbépíthetőségre is. A kezelőfelületek és a gépet üzemeltető szoftverek megvalósítása funkcionálisan és vizuálisan is magas színvonalú. A gép konstrukciós és formai kialakítása a maximális, többsíkú funkcionalitásra építve olyan logikus, karakteres designt eredményez, mely egyszerre letisztult, világos és áttekinthető, egyedi, friss és karakteres. Egy formailag, vizuálisan és funkcionálisan is tökéletesen összecsiszolt rendszer, melynek kialakítása az Ipar 4.0 irányelveit figyelembe véve történt.

Megtervezték és meg is építették az első négy új VARGA OKTOFLEX CASING gépet, melyek kifejezetten műbél és zsugortömlők nyomtatására készülnek. A géppel az elő- és hátoldali nyomtatás jellemzően 500–600 mm szélességben, egy menetben, fordítókereszttel és szoftveresen szabályozott regiszterállítással történik.

Az innováció és design egymástól szétválaszthatatlanul, „kéz a kézben” van jelen a teljes géptervezési folyamatukban. Bevonták a kollégákat a fejlesztésekbe, és érdekeltté tették a vevőiket is, hogy részt vegyenek ők is a folyamatban. Az extraprofitot további innovációkra és fejlesztésekre fordítják, és elsősorban nem mennyiségi, hanem minőségi fejlesztésekre törekednek azzal a céllal, hogy lépésről lépésre egy HIGH-TECH manufaktúrává váljanak.

Mesterséges Intelligencia a nyomdaiparban

A Varga-Flexo Kft.-nél két területen zajlik fejlesztés, amiből az első a szoftveres és automatizálási fejlesztések. Folytatták azokat a szoftveres fejlesztéseket, melyeket PRINT 4.0 néven kínálnak. Ezek már nemcsak a gép kényelmes használatáról és magasabb fokú automatizáltságáról szólnak, hanem a gépeik rendszer szintű környezetével való kapcsolatán van a fókusz. Gépeik a cégek vállalatirányítási rendszereihez kapcsolódnak, adnak és fogadnak megfelelő termelési információkat. Ezen túl a legújabb fejlesztéseikkel már mobiltelefonon is online, valós időben követhetők az egyes gépek termelési adatai és állapotai, melyek segítik a vezetők és gépmesterek munkáját, és könnyítik a munkák nyomon követésével járó mindennapi adminisztrációt. Az új rendszerek a PRINT 4.0 kínálatukon belül SMART FLEXO néven kerültek bevezetésre, és visszamenőleg pár évre is alkalmazhatók korábbi gépeiken.

A másik terület a legújabb mesterséges Intelligencia alapú okos megoldások fejlesztése, amik kifejezetten a minőségbiztosítás területén jelentenek rohamos fejlődést. Több év alatt kifejlesztették nyomatellenőrző rendszerüket, 100%-os nyomatképpel, mikroszkóppal, spektrofotométerrel és kiváló szoftverrel. Ez a gép „szeme”. Évek óta fejlesztik a hibafelismerő funkciókat, mely a legfontosabb flexo nyomtatási hibákat képes felismerni, és a detektálás után figyelmeztetni a gépmestert. Ha kellő ideig és kellően jó minőségű információval tréningezik a szoftvert, akkor a mesterséges intelligencia képes egyre jobban kijavítani a hibákat. A tanulási folyamat eredményeként megoszthatók az információk a VARGA gépek között, mely egy dinamikusan gyorsuló tanulási folyamat, egyre magasabb fokú hatékonysággal. A hosszú távú tervük az, hogy a kezelőnek csak jóvá kelljen hagyni az adott megoldási javaslatot.

Az új típusnál mutatkoznak be legújabb fejlesztéseik, mely a többi típust is érinteni fogja. A legfontosabb változás, hogy új, 4 ponton támasztott, megerősített nyomóműveket terveztek. A forma csapágyházak automatikusan nyílnak. Az új csapágyazás miatt új vázat és öntvényt terveztek azzal a céllal, hogy 8 és 10 színes változatban is kínálni tudják a gépeiket. A 10 színes gépeknél fontos szempont, hogy a gép teljes magassága ne növekedjen, hogy az eddig megszokott méretek mellett továbbra is beférjenek gépeik a nyomdaüzemekbe, és megtartsák a Varga-Flexo Kft. gépeire jellemző kompakt kialakítást. Új, hatékonyabb szárítási rendszert terveztek, melynek legfőbb jellemzője az energiatakarékosság, aminek köszönhetően jelentősen csökken a gép üzemeltetési költsége. A hagyományos vizes és oldószeres festékeken kívül opcióként UV szárítást is kínálnak.

Sándor Ildikó