fbpx

Az utolsó kilométeres logisztika támogatása az e-minivel

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 08.

Mini akkumulátoros elektromos haszonjárművek bemutatását tervezi a Toyota leányvállalatával, a Daihatsuval, valamint a Suzukival közösen. Az utolsó kilométeres kiszállítások elektrifikációjához nagymértékben hozzájárulna a fejlesztés eredménye.

Elektromos autó töltés alatt
Jelentősen hozzájárulhatnak a karbonsemlegesség eléréséhez a kisméretű haszonjárművek elektrifikációjának térnyerésével

Széles körben elterjedtek, méretüknél fogva egyedi helyekre is eljutnak

A Toyota, a Daihatsu és a Suzuki bejelentette, hogy a karbonsemlegesség elérése érdekében 2023-tól közösen dolgoznak majd a mini elektromos haszonjárművek piaci bevezetésén.

A mini haszonjárművek kis méretük miatt olyan területeket tudnak lefedni, amelyek csak számukra hozzáférhetők, és fontosak az utolsó kilométeres logisztika támogatásában.

A teljes haszongépjármű-flotta körülbelül 60 százalékát teszik ki a minik, így olyan járműtípusokká váltak, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak a karbonsemlegesség eléréséhez az elektrifikáció térnyerésével. A mini haszongépjárművek elektrifikációjának előmozdításában azonban az egyik fő probléma a társadalom egészére nehezedő növekvő teher, beleértve az elektrifikációhoz kapcsolódó magasabb költségeket a járművek kapcsán, a töltési infrastruktúrával kapcsolatos költségeket és a töltési időt (leállás: olyan időszak, amikor a járműveket és a rakományt leállítják).

A kereskedelmi szektorban dolgozó ügyfelek használati igényeit kielégítő

A megfizethető akkumulátoros elektromos kisteherautó megvalósításának érdekében a Toyota, a Daihatsu és a Suzuki közösen fejleszti ki a mini haszonjárművekhez alkalmas rendszert, míg a több japán autógyártó (Toyota, Daihatsu, Hino, Isuzu, Suzuki) karbonsemlegességet célzó fejlesztéseit összefogó Commercial Japan Partnership Technologies Corporation (CJPT) az autó megtervezéséért felel.

A fejlesztés során a Suzuki és a Daihatsu miniautók gyártásában szerzett know-how-ját és a Toyota elektrifikációs technológiájának ötvözésével kívánják elérni. A partnerek a négy cég által kifejlesztett mini haszongépjárművet először a Fukusima prefektúrában és Tokióban zajló társadalmi megvalósítási projektekben fogják használni.

A Suzuki, a Daihatsu, a Toyota és a CJPT továbbra is fenntartható közlekedési eszközök biztosításával támogatja a karbonsemlegesség gyakorlati megvalósítására irányuló erőfeszítéseket.

Forrás: Toyota/sajtóközlemény