fbpx

„Amikor változást akarunk, a papírcsomagolást vesszük elő”

Írta: Transpack-2022/VI. lapszám cikke - 2022 december 24.

A CSOMAGOLÁSI MEGOLDÁSAIVAL HARCOL A KLÍMAVÁLSÁG ÉS A HULLADÉKHEGYEK ELLEN A CSOMAGOLÓ ÓRIÁS

A Smurfit Kappa irányelvei szerint a papíralapú csomagolás lesz válasz a környezetvédelem, az újrahasznosítás, a komplett hulladékprobléma kérdéseire, hiszen optimalizált papíralapú csomagolási megoldások fejlesztésével a teljes értéklánc mentén lehetne csökkenteni a karbonkibocsátást.

Országos elismerést kapott a fenntartható megoldás

A cég támogatja a körforgás koncepcióját, ezzel járulva hozzá egy csomagolási hulladékmentesebb világhoz. Zártláncú üzleti modelljükben visszagyűjtik a használt csomagolóanyagot, és több mint 90%-át újrahasznosítják a gyártás során. A Smurfit Kappa a fenntartható anyagok terén szerzett tapasztalatával fenntartható csomagolási megoldásokat fejleszt. Olyanokat, amelyek megújulóak, újrahasznosíthatóak és természetes biológiai folyamatok során nyom nélkül lebomlanak. Erre láthattunk példát az idei HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Verseny díjkiosztóján is, ahol Július Mazan, a Smurfit Kappa innovációs vezetője vehette át a HUNGAROPACK 2022 Díjat a Long Lead (hosszú vezeték) univerzális betétcsomagolási megoldásukért (a díjazottakról szóló összeállításunk lapunk 6. oldalán olvasható). A versenyre a Signify Hungary Kft.-vel közösen neveztek pályázatukkal.

A fenntartható csomagolások terén a változás nagy lehetősége előtt állunk – fogalmazta meg a díjátadót követő beszélgetésünkben Július Mazan. Az élelmiszeripar és az ipar folyamatos, ugyanakkor folyamatosan változó igényeket támaszt a csomagolóanyagokkal és -eszközökkel szemben. Ráadásul az ipari szegmensbe az összes elektronikus készülék és autóipari alkatrész beletartozik, és itt sok terméket még mindig környezetszennyező extrudált polisztirolba csomagolnak. A Smurfit Kappa ehelyett papírbetétekből és töltőanyagokból készült megoldásokat kínál, amelyek ugyanolyan jól teljesítenek, és gyakran még olcsóbbak is.

Még általános tendencia, hogy a gyártók nem kérik a csomagolás környezetbarát változatát, mert már évek óta így csomagolnak, vagy éppen aggódnak az átállással járó megnövekedett költségek miatt (illetve mivel ezirányú a tulajdonos által előírt vagy törvényi kötelezettségük nincsen). Pedig sok esetben épp a fenntartható megoldás költségei lesznek végül alacsonyabbak, és a felhasználók is elégedettebbek – mutatott rá Július Mazan.

Július Mazan, a Smurfit Kappa innovációs vezetője
A papír a világ legtöbbet újrahasznosított anyaga
A Smurfit Kappa az FTSE 100 tőzsdén jegyzett vállalat, amely papíralapú csomagolási megoldásaival a világ egyik vezető gyártója. A Smurfit Kappa nagyságrendileg 48 000 embert foglalkoztat több mint 350 helyszínen, 36 országban, Európában 23, az amerikai kontinensen 13 országban képviseltetik magukat. Termékeik – amelyek 100%-ban megújulóak és fenntarthatóan készülnek – hozzájárulnak ahhoz, hogy ügyfeleik környezeti lábnyomát csökkentsék. A papír a világ legnagyobb százalékban újrahasznosított anyaga, ezért választotta mottójául a cég: „Amikor változást akarunk, a papírcsomagolást vesszük elő”. A környezet védelme érdekében a Smurfit Kappa már korábban megkezdte az újrahasznosítható csomagolások tervezését, s 2019-ben elindított egy globális programot Better Planet Packaging néven azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben terjessze a fenntartható csomagolás fontosságát az FMCG területén, az e-kereskedelemben és az ipari szegmensekben. A program keretében a cég kulcsrakész megoldásokat kínál gyártók és multinacionális márkák tulajdonosai számára, hogy azok helyes döntéseket hozhassanak termékeik fenntartható csomagolásával kapcsolatban.

Termékéletciklus kontra újrafelhasználhatóság

Egy ideális körforgásos gazdaságban az újrahasznosítás lehet egy megoldás, mégpedig az olyan csomagolások arányának növelésével, amelyek alkalmasak a funkcióváltásra, vagy csak egyszerűen újra felhasználhatóak egy kis módosítást követően. Ezek a megoldások csökkentik az előállítandó csomagolóanyag mennyiségét, amiből az következik, hogy csökken az újrahasznosítandó anyagok aránya is. Ez egyelőre elmélet, hiszen egyelőre még kihívás a megfelelő alapanyagok és újrahasznosítási technológiák megtalálása, majd hosszútávon a termelési feltételek és a háttérlogisztika kidolgozása.

Long Lead univerzális betétcsomagolás

A közelmúltban Július Mazan a CSAOSZ évkönyvében így nyilatkozott: „Kérdéses, hogy a társadalmi rend és az emberek ereje mennyire lesz erős ahhoz, hogy kikényszerítsék a saját viselkedésük megváltoztatását. Minden tanulmány feltételezi, hogy az ember megváltoztatja a természettel szembeni viselkedését. Az ember valóban meg fog változni, de az emberiség nem könnyen. Vagy nem lesz ilyen gyors változás. Az emberiség modern és fejlett része erősen fogyasztáscentrikus életet él, amelyet aligha fog feladni, mert ez bizonyos kényelmet és komfortot jelent… épp ezért a termelők számára olyan jogi szabályok szükségesek, amelyek révén üzleti szempontból kevésbé lesz életképes számukra az élelmiszerek nem fenntartható csomagolása. Akkor a piac fogja szabályozni a változást.”

A Smurfit Kappa termékpalettája mellett az ökológiai lábnyomának csökkentéséért tett lépéseiről is tájékozódhatnak olvasóink a cég weboldalán: www.smurfitkappa.com.

Gratulálunk a rangos elismeréshez!