fbpx

Külcsín és ergonómia a csomagolásban: Máté útja

Írta: Transpack-2023/I. lapszám cikke - 2023 március 17.

Szerencsés az, aki fiatal, sőt, gyerekkorától tudja, mire hívja az élet. Somogyi Máté, a Soproni Egyetem másodéves formatervező hallgatója rendelkezik ezzel az előnnyel. Most pedig szakmai téren vágya tovább fejlődni, és értékes munkát végezni a csomagolás- és formatervezés területén.

Somogyi Máté
Somogyi Máté, a Soproni Egyetem hallgatója

Lehetőséget adtak

– Egy német kisvárosban nőttem fel, ahol már az óvodában figyelmesek lettek a kézügyességemre, és biztosítottak nekem lehetőséget elindulni különféle rajzversenyeken – így jelöli ki a kezdetek szerencsés alakulását Somogyi Máté. – Mindig is nagyon közel állt hozzám a kézműveskedés. Kisgyermekként rengeteg időt töltöttem nagypapámmal a pincében barkácsolással – megtanított fúrni, faragni. Szeretem az ötleteimet azonnal megvalósítani, legyen ez rajzolás, esztergálás vagy akár a rokonoknak karácsonyi ajándékkészítés. Később, az általános iskolában még több rajzversenyen volt lehetőségem részt venni, melyeken egyre jobb eredményeket értem el. Karácsonykor a tanárok nagy példányszámban nyomtatták ki a rajzaimat, melyeket a fiatalabb tanulók színeztek ki, majd a 3 legjobban sikerült munka készítőit jutalomban részesítették.

sniccer
A tervező egyik kedvenc munkája a sniccer, ami az ergonómia elvárásain túl a letisztult esztétikum igényeit is kielégíti

Forma, fotó, fotótermék

Máté szerint már akkoriban körvonalazódott benne, hogy formatervezést szeretne tanulni a későbbiekben. Ehhez természetesen szükség volt a megfelelő szakmai felkészültségre, így először a budai rajziskolába járt délutáni rajzórákra, illetve nyári táborokba. – Gimnáziumi éveim alatt a Corvin Rajziskolában emelhettem magasabb szintre a rajztudásom, illetve végeztem el a formatervező előkészítő tanfolyamot. Mindemellett nagy teret kapott az életemben a kedvenc hobbim, a fotózás. Hatalmas dilemma volt, hogy fotográfus vagy formatervező szakra jelentkezzek. Végül úgy döntöttem, hogy egyetem előtt OKJ-s képzéseket végzek el, köztük egy fotó- és fotótermék-kereskedő tanfolyamot. Azóta számos esküvőt és eseményt fényképeztem, és egyre többet dolgozok a szakmában. A későbbiekben is nagy hangsúlyt fogok fektetni a fotózásra – mondja Máté, aki jelenleg a Soproni Egyetem másodéves hallgatójaként igyekszik minél több szakmai versenyen, illetve pályázaton elindulni. Egy sikeres felvételi után most a negyedik szemeszterét Svédországban fogja tölteni.

– Igyekszem ebből a remek lehetőségből a lehető legtöbbet kihozni. Szeretnék belelátni a kinti oktatási rendszerbe, illetve sok hasznos szakmai fogást ellesni az ottani professzoroktól.

„Én is elkezdtem csavargatni a kartont. Íves formában gondolkodtam, ami egy hordóra emlékeztet”

Megfigyelés alapján jötta borcsomagolás terve

Máténak mindemellett hatalmas örömöt jelentett, hogy a Hungaropack Student 2022 Csomagolástervezési Diákversenyre beadott Cardboard Barrel nevű borcsomagolástervét a szakmai zsűri különdíjban részesítette. – A feladat során a hullámkartonnal dolgoztam, illetve annak igyekeztem új funkciót adni. Eleinte, ahogy mindenki más, én is elkezdtem hajtogatni, csavargatni a kartont, de sehogy sem sikerült olyan új formát vagy felületet létrehozni, amellyel megelégedtem volna. Mindenképpen íves formában gondolkodtam, de a karton a külső íven mindig csak elszakadt. Megfigyeltem, hogy ha a hullámkarton völgyeinél a külső borítást hosszanti irányban bevagdosom, akkor az egyik irányba könnyen hajlik, és ezzel egy szép, vonalas textúra, illetve egy masszív szerkezet keletkezik, amely egy hordóra emlékeztet. Ezzel a módszerrel könnyen tudtam hengert készíteni kartonból, így egyértelmű volt, hogy a választásom a borcsomagolásra esik – vázolja a tervezés folyamatát azegyetemista.

A csomagolás többféle kivitelezésben is megvalósulhat. Az egyik esetben palackként, a másikban pedig csapos „hordónként” funkcionál. A palack tetején egy visszapattintható műanyag kupak található, a hordó pedig csappal van ellátva, illetve a lábaknak köszönhetően vízszintesen is tárolható az egyszerűbb használat érdekében. A henger tetejét és alját papírmasé kupakok fogják össze és egyben ezek a hordó lábai is. Maga a „hordó” könnyen sorolható, illetve dobozolható. – A versenyen elért eredményemért hálás vagyok felkészítő tanáraimnak, Rosta Péter és Üveges Péter Józsefnek, valamint Polyák János egyetemi docensnek.

csomagolás

Rálátást nyerni

A fiatal tervezőhallgató egyik kedvenc saját munkája a sniccer, amin az egyetemre való felkészüléskor kezdett el dolgozni. – Tervezéskor igyekeztem a külcsín, illetve megjelenés mellett figyelembe venni ergonómiai szempontokat is, így végül egy szép, letisztult és kellemes formával a kényelmet is jól sikerült párosítani.

Máténak most kifejezett célja ezt a projektet a gyártható stádiumig eljuttatni, hogy ezáltal rálátást nyerhessen az egész tervezési folyamatra. Emellett ezzel gyarapítaná a szakmai tapasztalatát és gyakorlatát.

Mint mondja, ugyancsak közel áll a szívéhez egy még korábbi munkája. Ez egy moduláris íróasztal, melynek lényege, hogy könnyen szét és össze lehessen szerelni, akár egyedül is. Mindemellett helytakarékos, és rendelkezik egy polcelemmel. Az asztalnak 4 darab négyzet keresztmetszetű lába van. Ezek keresztülfutnak az asztallapon, illetve a végei vékonyabb, kör keresztmetszetű elemek, melyek a felső polcba és az asztallapba illeszkednek, stabilabbá téve az egész szerkezetet. A polc lapjának aljába egy led szalagnak van vésve menet, amely fentről világítja meg az asztalt.

csomagolás

S hogy mit vár Somogyi Máté a közeljövőtől?

– Szeretnék a jövőben is sikereket elérni a szakmában, illetve minden lehetőséget megragadni és azt maximum teljesítménnyel elvégezni, hogy aztán könnyen elhelyezkedhessek formatervezőként.

Kohout Zoltán