fbpx

Már egy tízessel drágább lesz a gázolaj, mint a benzin

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 08.

A benzinesek egy kicsit fellélegezhetnek, de a dízelgépet tankolók sokat fognak fizetni: a hét közepén tovább drágul a gázolaj 15 forinttal, a 95-ös benzin hazai nagykereskedelmi ára az előző heti szinten stagnál.

Üzemanyagtöltő állomás
Még drágább lesz teletankolni egy kamiont az áremelés után (fotó: Horizont Média/Archívum)

Az üzemanyagpiac több vállalkozónak is rémálmot okozott

Egy hét alatt a benzin nagykereskedelmi ára 17, a gázolaj ára 30 forintot emelkedett literenként. A hazai üzemanyagárak 620-630 forint között mozognak átlagban a kutakon. Erre most rátesznek még a gázolaj kapcsán 15 forintot, ami tovább növeli a különbséget az üzemanyagárak között.

A múlt héten 84 dolláron nyitott a Brent típusú olaj hordónkénti ára, ami péntekre elérte a 87 dolláros szintet, de ma hajnalban is alig ment ez érték alá. Közben Szaud-Arábia bejelentette, szeptember hónapban is csökkenti az olaj kitermelést, melyhez csatlakozott Oroszország is. A forint továbbra is gyengélkedik, így nem kompenzálja a nyersolajár emelkedését.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia eléri a 102 forintot, gázolajnál ugyanez az érték megközelíti a 112 forintot.

Az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai kutakon:

  • 95-ös benzin – 628 Ft/liter*;
  • gázolaj – 613 Ft/liter*.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin 628 forint marad átlagban, a gázolaj literjét pedig 638 forintot is kérhetnek majd a kutak.

Pénteken már átélhettünk egy jelentős áremelkedést, igaz, a benzin ára akkor 5 forinttal, de a gázolaj literenkénti ára 15 forinttal drágult.

* A holtankoljak.hu oldal adatai szerint a cikk írásának pillanatában