fbpx

Nem jött be a prognózis, nem emelkedik az üzemanyagár

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 17.

Emelkedni kezdett a Brent árfolyama az izraeli-palesztin konfliktus kirobbanása után, több mint 7 százalékot drágult a nyersolaj. Itthon több piaci elemző rögtön üzemanyagdrágulást jósolt, azonban az egyelőre még várat magára.

Kamion
A közúti fuvarozók még reménykedhetnek pár nap haladékban (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Szerdától nem drágul az üzemanyagok itthoni nagykereskedelmi ára

A töltőállomások tarifái a hét közepén akár változatlanok is maradhatnak, elmarad a prognosztizált üzemanyagáremelés.

Szerdától nem változnak a hazai üzemanyagárak, a nagykereskedelmi árak tekintetében nem jelentettek be változást. Így az átlagárak a hét közepén az alábbiak szerint alakulnak: 95-ös benzin: 603 Ft/liter, gázolaj: 650 Ft/liter” – olvashatjuk a kutak tarifáit követő, népszerű portálon.

Több mint egy hete tart a háború

Az izraeli-palesztin háborús események komoly hatást gyakoroltak a nyersolaj nemzetközi árára.

A korábbi időszakban zuhant a Brent hordónkénti ára, melynek eredményeként egy hét alatt itthon a gázolaj átlagára bruttó 30 forinttal, a benzin tarifája pedig 27 forinttal csökkent literenként. Így több helyen csökkent a benzin ára újra 600 forint alá.

A múlt héten azonban a 84 dolláros hordónkénti Brent ár megindult felfelé, mostanra 91 dollár fölé emelkedett – ez bizony több mint 7 százalékos emelkedést jelent.

A múlt héten a Magyar Ásványolaj Szövetség már jelezte – attól függetlenül, hogy a palesztin-izraeli konfliktus hatása elsősorban csak pszichés nyomást gyakorol a piacra –megindult a nemzetközi olajár-emelkedés, ami meg fog jelenni a hazai kutak totemoszlopain is. Szerdán még ennek jeleit nem fogjuk tapasztalni, de az elemzők szerint nem sokáig maradnak az árak ezen a szinten.

Forrás: holtankoljak