fbpx

Hatékony tűzmegelőzés új technológiával a STÖBICH-től

Írta: Kristóf Imre - 2023 október 24. -Hirdetés

Új technológiájú, tűzmegelőzésre is képes, füst- és tűzdetektáló kamera bevezetését kezdte meg az EFAFLEX Hungária Kft. Magyarországon. Az első alkalommal, az Ipar Napjai 2023 nemzetközi szakkiállításon bemutatott új technológia gyors elterjedésére számít a német gyártó képviselője. A tűzvédelmi szakemberek érdeklődéssel fogadták az ipari épületekben, mélygarázsok elektromos járműtöltők területén és a kültéren is alkalmazható új, aktív tűzvédelmi eszközt. A STÖBICH cég kamerájának működéséről kérdezte szerkesztőségünk a cég képviselőit.

A STÖBICH cég kamerája hogyan használható tűzmegelőzésre?

– A STÖBICH speciális tűzgátló szerkezeteket gyártó német cég termékeit már tíz éve kizárólagos képviselettel értékesítjük, valamint a szerviz és karbantartás feladatait is végezzük Magyarországon. Eddig az épületek tűzvédelmével foglalkoztunk, passzív módon, ipari tűzgátló kapukat építettünk be a különböző konvejorpályákhoz, tűzgátló faláttörésekhez, csővezeték-lezárásokhoz, vagy akár targoncaközlekedési utakba. A tűz keletkezése után szakaszoltuk a területeket, hogy ne terjedjen tovább. A STÖBICH cég technikájával a tüzet előre igyekszünk detektálni. Tehát nem a már kitört tüzet, mint esemény próbáljuk szakaszolni, hanem nagyon korán jelezni, hogy az automata tűzoltó berendezések működésbe léphessenek. Egy átlagos épülettüzet a füstérzékelők csak a kitörés után, percekkel később érzékelnek. Az általunk telepíthető, intelligens, mesterséges intelligenciával működő berendezés képes a hőmérséklet emelkedését észlelni, és már a tűz keletkezésekor felismerni a füstnek és a tűznek az alakját is. Ez a rendszer már akkor riaszt, amikor még sem a füstérzékelők, sem a hőérzékelés alapján működő infrakamerák nem látják a tüzet – nyilatkozta a Transpacknak Köbli Attila, az EFAFLEX Hungária Kft. ügyvezetője.

Köbli Attila, az EFAFLEX Hungária Kft. ügyvezetője
Köbli Attila, az EFAFLEX Hungária Kft. ügyvezetője

– Ez a technológia a szabadtéren tárolt eszközök, berendezések vagy a raktárakban lévő termények és vetőmagokban keletkező öngyulladásos tűz felismerésére is alkalmas. Szabadtéren ugyanis nagyon nehéz jól elhelyezni a füstérzékelőket, mert főleg, ha a másik irányból fúj a szél, nem érzékelik a füstöt. A mi kameránk vizuálisan akár 80 méter távolságból is felismeri a tűz vagy füst alakját, és azonnal riasztást küld az oltórendszereknek.

A kamera milyen technikai elven, és milyen hőmérséklet tartományban működik?

– Az érzékelőkamera két objektívvel rendelkezik: az egyik az emberi szemnek is látható fényhullámhosszon, a másik infravörös hőmérsékleti tartományban működik, amivel füstöt, lángot és a hőmérséklet-emelkedést képes detektálni és jelezni. A Fire Multi Detector kül- és beltérben egyaránt működik, az érzékelési hőmérsékletet -30 és +300 fok között lehet beállítani a felhasználási céloknak megfelelően. A kétobjektíves, optikai-termikus kamera hőmérsékletmérése olyan pontos, hogy minden hőforrást, így akár az emberi test melegét is azonnal érzékeli, ha a környezeti hőmérséklet megemelkedik a mérési pontokon.

A Fire Multi Detector hőmérséklet-emelkedést érzékel
A Fire Multi Detector hőmérséklet-emelkedést érzékel

A monitoron jól látható, hogy a hőmérséklet 35 fok az arcon, illetve a testen. A kamera érzékeli a különbséget a környező tárgyaktól, és riasztást ad a tűzjelző rendszernek, ha a hőmérséklettartomány erre a hőfokra van beállítva – mutatta be a kamera működését Vintze Balázs, a STÖBICH üzletfejlesztési vezetője.

Egyre szélesebb körben terjed az akkumulátoros energiaforrások használata. Milyen veszélyek megelőzésére lehet használni a STÖBICH cég kameráját?

– Említenék három olyan területet is, ahol nagyon fontos ez a technológia. Az egyik az elektromos járművek garázsai. Például elektromos autóbuszoknál tűz fordulhat elő a lítiumionos üzemanyagcellák, illetve akkumulátorok tüze miatt. Nagy szolgálatot tesznek ezek a kamerák, ha időben felismerik a tüzet, és az oltást időben elkezdik, hogy ne terjedjen tovább a többi járműre. A másik terület a lítiumion-akkumulátoros autókat befogadó mélygarázsok. Ha ilyen helyen tűz keletkezik, nagyon gyorsan tovaterjed, és leéghet az összes autó a garázsban, sőt leéghet akár az egész ház is. Harmadikként említeném egy nagyon jó referenciánkat, a hannoveri hulladékkezelőművet. Itt a hulladék öngyulladását távolról figyelik kamerákkal, és igyekeznek megelőzni az öngyulladásokat és a kitörő tüzeket – magyarázta Köbli Attila, az EFAFLEX Hungária Kft. ügyvezetője.

A STÖBICH cég két objektíves érzékelőkamerája
A STÖBICH cég két objektíves érzékelőkamerája

A tűz megelőzésén kívül milyen területtel foglalkozik még a STÖBICH cég?

– Szemmel látható, hogy elborítják az utakat a hibrid- és az elektromos hajtású autók. Egy-egy ilyen autóban több mint 600 darab lítiumionos akkumulátor van. Előfordul, hogy meghibásodnak vagy bármilyen mechanikai sérülés éri őket. Ha ez megtörténik, nagyon gyorsan robbanásveszélyessé válnak. Ezért a sérült cellákat azonnal össze kell gyűjteni, és elszállítani egy megsemmisítő helyre, hogy ne okozhassanak tüzet, baleseteket. Ehhez a feladathoz, a sérült lítiumionos akkumulátorok szállítására a STÖBICH cég létrehozott egy termékcsaládot. A legkisebbek doboz, a nagyobbak szekrény, a legnagyobbak pedig konténer méretűek. Ennek megfelelően szabadkézzel, targoncával, vagy daruval lehet őket mozgatni. Tűz- és robbanásállóak azon energiaszintig, amekkora a bennük elhelyezhető akkumulátorok robbanási energiája.