fbpx

A földtudomány helyett újra a művészet felé fordultam – Domján Petra

Írta: Transpack-2023/VI. lapszám cikke - 2023 december 16.

Földtudomány szakon tanultam, amikor rádöbbentem, hogy az alkotás hiányzik az életemből. A Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetébe jelentkeztem, ahol az egyik munkámmal pályáztam a HUNGAROPACK Student Csomagolástervezési Diákversenyre – és ezt a zsűri különdíjjal jutalmazta.

Már kisgyermekként vonzott az alkotás…

Győrben nőttem fel, és már kisgyerekkorom óta érdekelt az alkotás. Általános iskolában a rajzóra volt a kedvencem, ezért rajzszakkörre is jártam. Akkor még csupán hobbiként gondoltam a művészetre, nem fogalmazódott meg bennem, hogy a jövőben ezzel foglalkozzak.

A gimnáziumi évek alatt a figyelmem a földrajz és a természettudományok felé fordult, ezért az Eötvös Loránd Tudományegyetem földtudomány szakára jelentkeztem, ahol másfél éven át tanultam. Habár nagyon érdekesnek találtam az ott tanultakat, mégis úgy éreztem, hogy valami hiányzik az életemből.

Domján Petra
Domján Petra

Ekkor fordultam újra a művészet felé, és kezdtem, ezúttal már komolyabban venni. A Soter-Line Oktatási Központban tervezőgrafikus OKJ-s bizonyítványt szereztem, ahol alkalmam nyílt különböző grafikai programok használatának elsajátítására, belekóstolhattam az arculat-, kiadvány- és csomagolástervezésbe.

Ott vizsgaremekként egy kártyajáték csomagolását készítettem el hét hozzátartozó kártyával együtt. Nagy kihívás volt a karakterek megtervezése és az illusztrációk elkészítése, de nagy örömömet leltem a feladatban, és a végeredményt kézben tartva, megérte a bele fektetett időt.

Jó érzés hasonló beállítottságú és érdeklődési körű emberek között lenni

A Soter-Line Oktatási Központban eltöltött egy év alatt világossá vált számomra, hogy a jövőben is grafikával szeretnék foglalkozni, viszont a kurzus végeztével még nem éreztem magam elég felkészültnek arra, hogy a munka világába lépjek. Szerettem volna tovább mélyíteni tudásomat, ezért is jelentkeztem a Soproni Egyetem tervezőgrafika szakára, amit azóta sem bántam meg.

Jó érzés hasonló beállítottságú és érdeklődési körű emberek között lenni, és nagyon inspiráló az évfolyamtársaim, valamint a felsőbb évesek munkáit látni. A tanárok is segítőkészek, mindig fordulhatunk hozzájuk tanácsért. A feladatok gyakran nagy kihívások elé állítanak, és nem mindig jönnek rögtön az ötletek. De igyekszek a legtöbbet kihozni magamból, és tanulni a hibáimból. A csomagolástervezés és a tipográfia áll hozzám legközelebb. Az órákon alkalmunk nyílt többek között tea-, bor-, mosópor- és szarvasgomba-csomagolás tervezésére. Ezek közül a Forest Kitchen – Vadászlakoma termékcsalád dizájnjának megtervezését élveztem legjobban. A készletben található szarvasgombás carpaccio, pesto, olívaolaj és egy üveg sárgabarack pálinka. Alapszínei a barna és a vajszín, amitől csak a pálinka tér el. Ott a barnát sárgára cseréltem. A dizájnon Turing-mintát helyeztem el, ezzel utalva a félbevágott szarvasgomba belsejének jellegzetes mintázatára.

brokkoli csomagolás papír karton doboz tányér

Ezenkívül a könyvborító-tervezés az, ami igazán megfogott. Szarka Judit Gabriella tanárnő adta a feladatot, hogy három jól ismert műhöz, az Egri csillagokhoz, az Esti Kornélhoz és az Egyperces novellákhoz készítsünk borítót. A feladat során először csak tipográfiát használhattunk, amit később egészíthettünk ki illusztrációval. A munka végeztével a tanárnő látványos összeállítást készített a legjobban sikerült munkákból, ami nagyon motiváló volt számomra.

Letisztultságra és egyszerűségre törekedtem

A HUNGAROPACK Student Csomagolástervezési Diákversenyre Rosta Péter tanár úr bíztatására adtam be a pályázatomat. Kezdetben nem tudtam, hogy milyen témát válasszak. Végül a tanár úr tanácsára egy gyorsfagyasztott brokkolicsomagolást készítettem, habár az igazat megvallva nem éppen rajongok a zöldségekért. A csomagolás tervezésekor környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vettem, ezért a gyorsfagyasztott zöldségek tárolására használt zacskót papírra cseréltem. Sokat gondolkodtam a csomagolás alakján, majd a nyolcszögletű doboz mellett döntöttem. Dizájn szempontjából a letisztultságra és az egyszerűségre törekedtem. A tervhez makett is készült. A mérete miatt nem volt lehetőség egyből megfelelő vastagságú papírra nyomtatni, helyette a grafika egy öntapadós matricára került. Később azt ragasztottam vastagabb papírra. A végeredménnyel nagyon elégedett voltam – felemelő érzés volt a digitálisan megtervezett munkát a kezemben tartani. A csomagolás a HUNGAROPACK Student zsűrijének tetszését is elnyerte, és ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. különdíjjal jutalmazta.

brokkoli csomagolás papír karton doboz

A legfontosabb a tervezés iránti kreativitás és szenvedély megőrzése

És hogy mi következik ezután? A hátralevő egyetemi éveim során tudásom és készségeim folyamatos fejlesztése mellett terveim között szerepel egy erős portfólió elkészítése, hogy minél versenyképesebb legyek a munkaerőpiacon. A diploma megszerzése után is igyekszem tovább fejleszteni a dizájnkészségeimet, és lépést tartani a szakma folyamatos fejlődésével. Az új technológiák és tervezési trendek nyomon követése is szerves része lesz a pályafutásomnak.

Azonban mindig emlékeztetem magam arra, hogy a tervezés egyaránt művészet és tudomány, és a legfontosabb, hogy megőrizzem a kreativitásomat és a szenvedélyemet a tervezés iránt.

Rosta Péter, Szarka Judit Soproni Egyetem