fbpx

Outstanding minősítést kapott a HelloParks Maglód

Írta: Czékus Mihály - 2024 január 18.

A BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) az egyik legnépszerűbb fenntarthatósági tanúsítási rendszer az ingatlaniparban. Világszerte használják és jelentősen hozzájárult az energiahatékonyabb, környezetbarátabb és társadalmilag felelős épületek létrehozásához. Jelenleg hat különböző BREEAM minősítési szint létezik. Míg sok új fejlesztés kapott fenntarthatósági besorolást ettől a szervezettől, a legfelső szintek valamelyikének a megszerzése kihívásokkal teli és időigényes feladat. A hat szint közül a legmagasabb az „Outstanding”, melyet az „Excellent” követ. A magyarországi ipari ingatlanok közül a HelloParks Maglód 45 ezer négyzetméteres MG3-as raktárcsarnoka érdemelte ki elsőként az „Outstanding” minősítést.

A vállalat idén befejezett és jelenleg építés alatt álló raktárcsarnokai már mind ezen feltételek szerint épülnek, és az EU Taxonómia követelményeinek is megfelelnek. A fejlesztés a HelloParks klímasemlegességi útvonaltervébe is illeszkedik. A vállalat korábban Magyarországon elsőként szerezett ipari ingatlan kategóriában Excellent minősítést is – a HelloParks Maglód MG1-es csarnokával – és 2023 óta egyedüliként építi valamennyi új létesítményét a legszigorúbb, Outstanding kritériumoknak megfelelve.

A HelloParks élen jár a klímasemlegességhez szükséges elvárások teljesítésében. Az idén bemutatott, HelloZero elnevezésű fenntarthatósági stratégiában szereplő célkitűzéseket is az ENSZ fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban, a Párizsi egyezményben rögzített 1,5 °C fokos maximális felmelegedési határérték teljesítése érdekében határozták meg. A cég a hazai piacon egyedülálló módon részletes klímasemlegességi útvonaltervet is kidolgozott 2035-ig. Az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése mellett a fenntartható vízgazdálkodás és a felelős hulladék-menedzsment ügyét is prioritásként kezelik, folyamatosan szem előtt tartva a biodiverzitás jelentőségét. Az új épületek kivitelezésein 2025-től negyedével (25%), 2030-tól pedig felével (50%) csökkentik a beépülő karbon mértékét az ingatlanfejlesztő első hasonló épületeihez képest, amelyek egyébként már szintén felülmúlták a régiós színvonalat a nyugat-európai fejlesztésekre jellemző értékek elérésével. Emellett létesítményenként átlagosan 2,5 MW napelem-kapacitást is kialakítanak majd. Új épületeik üzemelési karbonjának tekintetében 2028-ra a net-zero kibocsátás elérése a cél, 100 százalékos megújuló energiaellátottság biztosításával.