fbpx

Családi cégből lett a régió egyik legnagyobbja a Pilous

Írta: Transpack-2023/VI. lapszám cikke - 2024 február 14.

A csomagolás fontosságát akkor értékeljük fel a maga jelentőségében, amikor komoly gazdasági vagy érzelmi érdek fűződik egy adott termék, tárgy biztonságos célba juttatásához. A modern iparban felbecsülhetetlen szolgálatot tesz egy hatékony, szakszerű, sőt, ma már környezetóvó és költségtakarékos megoldás. A cseh anyavállalat magyar piacon pár éve megjelent magyar cégénél, a Pilous Hungary Kft.-nél mindez kiegészül az alkalmazottak megbecsülésével.

Számos iparág nagy szereplőjének beszállítói

A Pilous Packaging históriája a 90-es évek elejére nyúlik vissza Csehországban. A cég kis családi vállalkozásként indult, majd az azóta eltelt – idén kereken 30 évnyi – időben a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb komplex csomagolástechnikai cégévé nőtt. Ezt nemcsak az évi mintegy 230 millió eurós forgalom fémjelzi, hanem a referenciák is: a Pilous Packaging az európai autóipar szinte összes szereplője mellett az elektronikai, az üveg- és szerszámipar egyik fő csomagolástechnológiai beszállítójává vált. A Pilous ma már német, lengyel, spanyol, szlovák, magyar, francia és román fióktelepei, leányvállalatai révén intenzív növekedéssel bővíti eseti és állandó partnerkörét, döntően a fa, karton, műanyag és hab csomagolóanyagok terén.

Kiss Barna
Kiss Barna, a Pilous Hungary Kft. ügyvezetője

Dinamikus növekedés

A magyarországi Pilous-képviselet is egy nagy hazai autógyár megrendelésével lépett be az iparágba: a márka motorjainak tengerentúli, emellett vasúton és LKW-n történő szállításra is alkalmas csomagolást kellett fejleszteni és gyártani. Ennek már több mint 8 éve. 2020-ban a magyar piacra kiemelt figyelmet szenteltek, és létrehozták az első hazai csapatot, majd egy évvel ezután megalapították Pilous Packaging Hungary Kft.-t. 2022 év végén egy nagy ugrás következett be, amikor a cég felvásárolta a jellemzően kartonalapú csomagolásokkal foglalkozó CPS Company Kft.-t, így a kellő szakmai infrastruktúra mellé rögtön átfogó piaci integritást is szerzett. Tavaly, a korábban 3 fős cég már 70 alkalmazottal, Székesfehérváron a megrendelésekhez rugalmasan alkalmazkodni képes gyártó és fejlesztőkapacitással bírt. A fúzió második lépése a cég átnevezése volt, így alakult meg a Pilous Hungary Kft., amely ma már több mint 100 fővel dolgozik idehaza. A dolgozói állomány harmada szellemi alkalmazott, négy tervezőmérnökük tagja a márka globális üzleti-tervezői csapatának is – mondja Kiss Barna, a Pilous Hungary Kft. ügyvezetője. Az akvizíciót követő intenzív növekedés révén ambíciózus a közeljövőre megfogalmazott cél is: a tavaly összesen 12, idén már 16 millió eurós árbevételt dinamikusan növelik, miközben meghatározó csomagolástechnikai céggé kívánnak válni a tágabb térségben is.

Minőségi, költségtakarékos és környezetkímélő megoldások

A Pilous magyarországi vállalata ma elsősorban fa, karton, fólia és hab csomagolásokat fejleszt, optimalizál és gyárt. Stábunk ottjártakor fejeződött be például egy újabb, speciális méretű és kivitelezésű autóipari csomagolás tervezése és prototípus-gyártása.

A magyarországi mérnökök és csapat munkájának elismerése, hogy több fejlesztés ma már a Pilous nemzetközi hálózatában is megjelenik.

karton

„Nemcsak az áruvédelemre, speciális szállítási feladatok megoldására törekszünk, hanem szélesen értelmezett logisztikai és környezetvédelmi kihívások megválaszolására is. Egyfelől természetesen szorosan a partnereinkkel való együttműködés révén, a megbízó igényei szerint jön létre egy-egy csomagolás. Másfelől arra is törekszünk, hogy a partnerünk a ehető legjobb minőség és megoldás mellett a lehető legköltségtakarékosabb és a leginkább környezetkímélő megoldást kapja” – emelte ki a Pilous Hungary ügyvezetője. Kiss Barna ezért az üzemlátogatás során is kiemeli: igyekeznek anyagazonos, hatékonyan újrafeldolgozható, kis károsanyag-kibocsátási paraméterekkel rendelkező megoldásokat létrehozni.

Fontosnak tartják a géppark fejlesztését, melynek első lépése volt egy síkágyas, félautomata vágóberendezés megvásárlása, melyet tavasszal már be is üzemeltek, így növelve a gyártási kapacitást és hatékonyságot. Emellett a habtermékek gyártása is két külön gyártósoron zajlik az idei évtől.

Fa, karton és hab termékek gyártása is folyik

A Pilous Hungary-nál minden terméket a vevői igények teljes körű megismerése után terveznek és gyártanak le. Ezt nem is lehetne másként, amikor például nagy értékű, érzékeny műszaki berendezésekről, alkatrészekről, speciális, fakalodás szerelvényről, nagy teherbírású raklapokról van szó, melyek egyedi gépekhez lettek tervezve. Sok tendert egyébként azért sikerül sikeresen zárniuk, mert nemcsak a leghatékonyabb koncepciót tervezik meg, de készek annak legyártására is. A Pilous Hungary-n kívül kevés olyan cég van az országban, mely foglalkozik fa-, karton-, fólia- és habtermékek gyártásával is. Igyekeznek mindent cégen belül gyártani, ha nem is mindent helyben Székesfehérváron. A megbízók jobb kiszolgálása érdekében raktári kapacitással nemcsak a székesfehérvári központban, hanem a partnerekhez közel: Győrben, Kiskőrösön, Debrecenben és Tiszaújvárosban is rendelkeznek. A több mint 50 üzletfél kiszolgálását emellett 6–700-féle cikk gyártása, raktározása biztosítja. A habalapú megoldásoknál komoly géppark is létesült Fehérváron, ami a hatékonyabb újrahasznosítás érdekében a megmunkálást ragasztás nélkül, hővel történő laminálással végzi.

karton

Elkötelezettség az emberekért, a környezetért

A zöldszemlélet egyébként a hazai cég logisztikájában is megnyilvánul: az ipari és szociális célú épületeket a gázfűtés helyett már hőszivattyú fűti-hűti (2025től napelemrendszer is), és a régi halogénes izzók helyett pedig az idei év márciusától LED izzók világítják meg.

Ezenkívül minimálisra csökkentették a hulladékkibocsátást, és maximalizálták az újrafeldolgozás logisztikáját. A fóliatermékekhez pedig műanyag helyett mind több gyártmányban jelenik meg a biomassza-alapú, biológiailag lebomló vagy természetes alapú anyagfelhasználás. „Ez néha felárral jár, de mind több cég érzékeny erre, és igényli ezeket a megoldásokat” – teszi hozzá Kiss Barna.

A Pilous Hungary az említett árbevételnövekedés mellett azt is célul tűzte ki, hogy Magyarországon új megrendelőkhöz jusson el, és új technológiákat, megoldásokat alkalmazzon. Kiss Barna szerint ebben jelentős segítség nemcsak a hazai leányvállalat mögött álló cseh anyacég, hanem a magyar kollégák jelenléte. „Meg is becsüljük a dolgozóinkat anyagi és erkölcsi értelemben egyaránt. Továbbvisszük a családi alapítású cégekre jellemző humánumot és egymásra figyelést, a hatékonyság mellett közösségi elkötelezettségű munkahelyet biztosítunk a dolgozóinknak” – tette hozzá az ügyvezető.

Kohout Zoltán