fbpx

Csomagolóipari konferencia színesítette a SIRHA Budapestet

Írta: Csomor Zsolt - 2024 március 18.

A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség és az EUROFINS Food and Feed Testing Budapest Kft. közös konferenciát tartott a SIRHA Budapest kiállításon a csomagolószer-felhasználók és -gyártók számára.

A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) az együttműködő szakmai partnereivel a csomagolóipar szempontjából kiemelten fontos kiállítások alkalmával kísérőprogramok szervezésével igyekszik segíteni a csomagolószer-felhasználók ismereteinek bővítését – ilyen az idei SIRHA Budapesten tartott konferencia is.

rendezvény kiállítás stand

A CSAOSZ az utóbbi két SIRHA alkalmával már szervezett szakmai napokat, amelyek sikere adta az ötletet, hogy idén az EUROFINS Food and Feed Testing Budapest Kft.-vel, immár közös programmal jelentkezzenek.

A programot Nagy Miklós, a CSAOSZ szakmai titkára nyitotta meg. Bevezetőjében elmondta, hogy az előadások témájának megválasztásakor arra törekedtek, hogy azok kapcsolódjanak a csomagolási és csomagolási hulladék európai irányelv jelenleg zajló módosítására és rendeleti szintre emelése után várható jelentős változásokhoz.

Nagy Miklós, a CSAOSZ szakmai titkára
Nagy Miklós, a CSAOSZ szakmai titkára

Jól jöhet egy vizsgálólaboratórium a csomagolóanyag-gyártók számára

Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok nem befolyásolhatják negatívan az élelmiszer minőségét – sem kémiai, sem fizikai, sem érzékszervi, sem pedig élelmiszerbiztonsági szempontból. És a megfelelőséget ma már számos esetben laboratóriumi vizsgálatokkal kell igazolni – hívta fel a figyelmet dr. Ábrahám Csaba, az EUROFINS Food and Feed Testing Budapest Kft. üzletágvezetője. A több mint 30 éves múlttal rendelkező Eurofins tekintélyes tapasztalattal rendelkező élelmiszerbiztonsági üzletága ezekhez nyújt segítséget a különböző laboratóriumi vizsgálatokkal.

Az Eurofins cégcsoport világszerte 61 különböző országban 61 ezer munkavállalót alkalmaz, és világszerte mintegy 900 laboratóriumot üzemeltet. Egy évben mintegy 450 millió vizsgálatot végeznek el. Az Eurofins Magyarországon 2018-óta van jelen, és napjainkra hazánkban is piacvezető laboratóriumi hálózattá vált.

Dr. Kovács Ágnes, az Eurofins Food and Feed Testing Budapest Kft. szakértője előadásából a vendégek megtudhatták, hogy az élelmiszerekkel érintkező és újrahasznosított csomagolóanyagokból eddig nem vizsgált vegyületek is kioldódhatnak.

EPR-megtakarítási lehetőség a nyújthatófóliás rakományrögzítésnél

A nyújtható fólia az egyik legszélesebb körben alkalmazott csomagolóanyag. Fő felhasználási területe az egyégrakományok rögzítése, amely szinte valamennyi felhasználónál alkalmazott technológia – de nem mindegy hogyan. Erről tartott előadást Reményi Antal, a Reményi Csomagolástechnika Kft. ügyvezetője.

A cégek gyakran tömegalapon vásárolják a fóliákat. Ebbe a cséve is beletartozik, miközben EPR díjat csak a fólia után kellene fizetni – így viszont több mint 10%-kal több fizetési kötelezettség keletkezik. Ráadásul sok vállalat még mindig a 800 grammos csévéket keresi, miközben 200 grammos is elérhető a piacon.

Fontos, hogy mindig az adott feladathoz legoptimálisabb fóliát válasszuk, amivel csökkenthetjük a mennyiségét. Figyelembe kell venni a fólia vastagságát, nyúlási értékét, tartóerejét, stabilitását – nem az a lényeg, hogy egy rakaton hány gramm fólia található. Sokkal inkább az, hogy megfelelően rögzítsen. Gyakran a kevesebb több. Amennyiben minden szempontot figyelembe veszünk a nyújtható fólia kiválasztásakor, akkor 20–75%-os megtakarítást is elérhetünk.

A csomagolás kiváló marketingkommunikációs eszköz

A Sipospack Kft. elsődleges csomagolóanyagok fejlesztésével, gyártásával foglalkozik. Hiszik, hogy a csomagolás kiváló marketingkommunikációs eszköz. Erre mutatott be néhány példát Sipos Balázs, a vállalat marketingvezetője.

A Pick Szeged Zrt. számára egy különleges csomagolást készítettek a 2020-as Foci EB idejére. Ennek célja volt, hogy egyedi vásárlói élményt nyújtson a fogyasztók számára. A nem mindennapi köntösben a Pick szalámi és a PICKSTICK termékek három formában kerültek a boltok polcaira. Az erdélyi Csíki Csipsszel pedig egy olyan csomagolást valósítottak meg az Oktobeer Festre, amely egyebek mellett a programot is tartalmazta.

Sipos Balázs az „okoscsomagolás” marketingerejére is felhívta a figyelmet. Ilyen például a QR-kód, amelyet beolvasva a fogyasztónak például bemutathatjuk a termék és csomagolásának gyártási folyamatát egy filmen keresztül, de a Spotify-kódban, Facebookban, Instagramban rejlő lehetőségeket is érdemes kihasználni.

édesség csomagolás csiga
Kép forrása: Ceres

Az átívelő csomagolásokkal pedig arra ösztönözhetjük a fogyasztót, hogy több terméket vásároljon. Erre kiváló példa a Ceres Csigusz csomagolás, ahol Csigusz professzor kalandjaival találkozhatnak a vásárlók. A teljes történetet viszont csak akkor ismerhetik meg, ha mind a négyféle csomagolású terméket megvásárolják.

Egy-egy új csomagolási megoldás tervezése, fejlesztésének végig vitele, gyártásának menedzselése, beszerzése és készletezése számos buktatót és nehézséget tartogató komplex feladat. Király László, Print Brokers Team Kft. képviseletében arra hívta fel a figyelmet, hogy mindezek megkönnyíthetők, ráadásul a folyamatok, a költségek optimalizálhatók is szakértők bevonásával.