fbpx

Már 57 minősített logisztikai park van hazánkban

Írta: Czékus Mihály - 2024 március 22.

Megvalósult a logisztikai szektor egy régi vágya, vagyis van lehetőség egy-egy logisztikai park pályázat útján történő minősíttetésére. A Közlekedéslogisztikai Konferencián adták át a logisztikai park minősítéseket, összesen 57-en kaptak logisztikai park címet. A kormány által tavaly elfogadott, az ipari parkok mintájára kidolgozott új minősítési rendszer célja egy egységes szabályozási, minősítési és ellenőrzési rendszer létrehozása, amelyben a logisztikai szolgáltató szektor beruházásai koordinált keretek között és hatékonyabban valósulnak meg.

logisztikai park
A logisztikai parkok teljes ellátási lánc menedzsment erőforrásokat kínálnak

A minősítésre vonatkozó kezdeményezés közel két évtizedes múltra tekint vissza. Ugyanis a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) 2006-ban kezdte kidolgozni a Logisztikai Szolgáltató Központok minősítési rendszerét – intermodális, regionális, helyi kategóriákban.

Az LSZK címeket, egy minősítési folyamat végén, a Logisztikai Egyeztető Fórumba tömörített, a teljes logisztikai szakmát összefogó testület adta oda. Jelenleg ez a csoport 39 minősített LSZK-ból áll. Korábbi években ez a minősítési rendszer többször szerepelt különböző állami programokban, pályázatokban támogatva azok működését. Nemzetgazdasági Minisztériummal való együttműködés, egyeztetések eredményeként ez a minősítési rendszer magasabb szintre lépett, bekerült a jogszabályokba. Ennek eredményeként egységesítésre került az ipari parkok, tudományos parkok, logisztikai parkok szabályozása. A rendszer most épül fel, egy-két helyen kell még finomítani, de az irány jó. A korábban minősített logisztikai szolgáltató központok automatikusan átkerültek az új rendszerbe, időközben bejöttek már új pályázatok is, ezek elbírálása megtörtént, így további 18 parkkal bővül a korábbi 39-s lista. A minősítésre pályázni kell, az intermodális logisztikai park, regionális logisztikai park vagy helyi logisztikai park cím odaítélésére a Tudományos és Innovációs, Technológiai, Ipari és Logisztikai Park Tanács tesz javaslatot.

Forrás: MLSZKSZ