fbpx

A Porsche növeli a logisztikai hatékonyságát

Írta: Csomor Zsolt - 2024 május 16.

Az MHP FleetExecuter – amely a Porsche informatikai és folyamatfelügyeleti leányvállalata – egy központosított flottakezelő rendszert szállít az automatizált logisztika irányításához a németországi zuffenhauseni összeszerelő üzemben. A Porsche szerint az MHP FleetExecuter segít növelni a gyár termelésének hatékonyságát és rugalmasságát.

Gyors integráció

Az üzem meglévő IT-infrastruktúrájába integrált felhőalapú szoftver a felvonók, kapuk és egyéb rendszerek koordinálására szolgál, amelyeken keresztül az automatizáltan irányított járművek (AGV-k) a raktárból az alkatrészeket szállító szerelősorra közlekednek. Jelenleg 27 AGV végez naponta akár 1600 anyagszállítást. Ezek az AGV-k nagy sebességű ajtókon, négy automata kapun, egy dupla emelőrendszeren és négy egymást keresztező harmadik fél rendszerén keresztül közlekednek a különböző magasraktárak közötti útvonalon – olvasható az autoszektor.hu oldalon.

autógyár autókarosszéria robot
Képek forrása: Porsche

A Porsche szerint az MHP FleetExecuter a vállalat teljes AGV-flottájának központi vezérlését biztosítja, függetlenül az egyes egységek gyártójától, illetve a kommunikációs interfésztől, az adatforrástól és az egyes rendszerek automatizáltsági fokától. Az autógyártó szerint a szoftver akár 20%-kal is növelheti az intralogisztikai hatékonyságot.

A rendszert kilenc hónap alatt integrálták azt követően, hogy előzetesen teljes egészében digitálisan modellezték és szimulálták, majd tesztelték. A Porsche tapasztalatai szerint a rendszer nagyobb átláthatóságot és rugalmasságot biztosít az üzemcsarnokban, ami javítja a folyamatokat.

autómotor gyár autógyár robot
Képek forrása: Porsche

„Itt egy teljesen új típusú architektúrával van dolgunk. A Porsche egyedi követelményeinek megfelelően konfiguráltuk és továbbfejlesztettük a megoldást, hogy a folyamatok szempontjából kritikus termelési ellátást 100%-ban garantálni tudjuk. A technikai összetettsége ellenére a használata intuitív marad a kezelő számára” – mondta Henning Hiebsch, az MHP FleetExecuter vezetője.