fbpx

Üveghulladékot is tartalmaz ez a hőszigetelő tégla

Írta: Csomor Zsolt - 2024 május 15.

Egy kutatócsoport Ausztrália legnagyobb újrahasznosító vállalatával együttműködésben fejlesztett egy olyan környezetbarát hőszigetelő téglát, amely üveghulladékot is tartalmaz.

Könnyű, mégis megfelel a szigorú szabványoknak

Az építőipar globális szinten évente 1,4 billió téglát használ fel, így hatalmas piaca van ennek az alapanyagnak. Az RMIT Egyetem kutatói olyan hőszigetelő téglákat fejlesztettek, amelyek gyártásához 15% üveghulladékot és 20% elégetett szilárd hulladék hamuját is felhasználták.

nylon tasak
Kép forrása: RMIT University

A tesztek alapján egy egyszintes épület esetében 5%-kal csökkenthető az innovatív téglákkal az energiaköltség a jobb hőszigetelésnek köszönhetően, ráadásul a gyártás során az alacsonyabb égetési hőmérséklet is hozzájárul a környezetünk védelméhez. Ezzel a gyártók számára anyagi előnyt is jelent az efféle tégla előállítása a hagyományoshoz képest – olvasható RMIT University közleményében és a National Geographic Magyarország fordításában. A téglák könnyűek, ám a szigorú ausztrál építési szabványoknak megfelelők, és a fehértől a sötétbarnáig mindenféle árnyalatban előállíthatók.