fbpx

Elektromos hajtású a legerősebb mobil kikötői daru

Írta: Csomor Zsolt - 2024 május 18.

A holland Marcor Stevedoring B.V. a világ legerősebb mobil kikötői daruját használja a rotterdami kikötőben lévő, 130 000 m2-es Harter termináljában. A teljesen elektromos hajtású Liebherr LHM 800 óránként 2000 tonna rakományt is képes mozgatni.

Évente 10 millió tonna anyagmozgatás

A Marcor Stevedoring B.V. logisztikai szolgáltató rotterdami kikötőben lévő Liebherr LHM 800-as daru gémhossza 64 méter és a 30,8 méteres szemmagassága segít abban, hogy a daru optimálisan rakodhasson a rakpart és a tárolóhelyek között. A kikötői daru ideális üzemi körülmények között óránként akár 2000 tonna teher mozgatására is képes.

kikötő daru

A daru elektromos meghajtású, a kabinja ergonomikus, és további digitális funkciók, mint például egy érintőpanel, előkészítik az utat a jövőbeni segítségnyújtási és részleges automatizálási rendszerek számára. Ezek az előnyök hatékonyabbá teszik a daru működését, időt és pénzt takarítanak meg a kezelő számára – olvasható a Liebherr weboldalán.

Az LHM 800-at száraz ömlesztett áruk, például mezőgazdasági ömlesztett áruk, biomassza, műtrágyák és ásványi ömlesztett rakományok kezelésére használják. A daru növeli a terminál áteresztőképességét és hatékonyságát, amely 2025-re várhatóan eléri az évi 10 millió tonnát.

kikötő daru
Képek forrása: Marcor Stevedoring B.V.

„Az LHM 800-zal komoly versenyelőnyre tettünk szert a száraz ömlesztett áruk piacán. Ez egy sokoldalú és nagy teljesítményű gép, amely bármilyen típusú rakományt képes kezelni az érctől kezdve, a gabonán át, a műtrágyáig. Csökkenti az üzemanyag-fogyasztásunkat és a károsanyag-kibocsátásunkat is, ami összhangban van fenntarthatósági céljainkkal” – mondta Danny Swart, a Marcor Stevedoring B.V. igazgatója.