fbpx

Az internet nevelhet az újrahasznosított anyaghasználatra

Írta: Molnár Tamás - 2024 május 25.

A legfrissebb, újrahasznosítási címkével (ARL) rendelkező terméket fogyasztók között végzett felmérés szerint az ausztrál fogyasztók 65%-a többet szeretne tudni a termékek újrahasznosításáról, és 74%-uk minden csomagoláson szeretné az ARL címkéjét látni. Ez az igény hívta életre az új nevelési célzatú együttműködést az ARL és a ‘Recycle Mate’ (RM) magyarul „Hasznosítsd újra” internet platform között. Ennek keretei között az RM lehetővé teszi a használóinak, hogy információhoz jussanak az éppen használt csomagolóanyag további sorsával kapcsolatban.

Recycle Mate
Platform az újrahasznosításért

A rendszerben két szolgáltatás működik együtt. Egyrészt az ARL, ami egy címkézési rendszer, mely a felhasználónak egzakt információkat nyújt az adott termék újrahasznosíthatóságáról, ezzel ösztönözve a gyártókat és tervezőket a újrahasznosított anyaghasználatra. Másrészt az Ausztrál kormányzat első internet platformja https://www.arl.org.au/, ami az újrahasznosítással foglalkozik, ez az RM. Az ARL címkézést több mint 900 vállalat használja 300.000 termékvariánson, Ausztráliában és Új-Zélandon. Az edukációs platform kombinálja a mesterséges intelligencia technológiát Ausztrália legátfogóbb újrahasznosítási adatbázisával és ezáltal megkönnyíti az újrafeldolgozást. Napjainkban nagyon fontos, hogy mielőbb visszakerüljön a használt csomagolóanyag a gazdasági folyamatokba.

A platform fejlesztése során a RM team 90 különböző tartalmú hulladék csoportot határozott meg. Mindegyik tartalom alapján meghatározott egy szín opciót és ezekhez különböző hulladék válogatási lehetőségeket az országban. Az RM platform segít összehangolni a szabványokat az otthoni hulladék válogatási előírásokkal melynek keretében a lakó anyag fajták szerint válogatja a szemetet. Főleg azokban az esetekben lehet hasznos, amikor nem egyértelmű a csomagolás anyag összetétele.

Forrás

A témában ez is érdekelheti: Élelmiszerpazarlás – ebben mindannyian bűnösök vagyunk