fbpx

Automatizált raktárt épített a hazai kerékpárgyártó

Írta: Csomor Zsolt - 2024 június 03.

Az ország legnagyobb magyar tulajdonú, független kerékpárgyára, az esztergomi Neuzer Kerékpár Kft. jelentős beruházást hajtott végre. A fejlesztés során automatizált raktárt építettek és új kerékgyártó gépeket állítottak üzembe. A projekt 299,7 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert el a Magyar Multi Program keretében. A beruházás 18 új munkahelyet teremtett.

A megváltozott szállítási folyamatok indokolták a beruházást

A Neuzer Kerékpár Kft. a projekt keretében, saját tulajdonú telkén 1820 m2-es magasraktárt épített, 4560 szabványos raklapkapacitással. A magasraktári csarnokba hatszintes polcrendszer és intelligens raktári irányító és nyilvántartó rendszer került. Az új raktárban alkatrészeket tárolnak, az anyagmozgatást automata és félautomata forgóvillás targonca segíti.

csarnok épület raktár
Képek forrása: Neuzer

A társaság eddig 8000 m2 területen tárolt kerékpárokat és alkatrészeket, azonban a megváltozott szállítási folyamatok nem biztosítják a folyamatos gyártáshoz szükséges alkatrészek határidőre való beérkezését, ezért vált szükségessé a raktárkapacitás bővítése.

A vállalat a gyártásban is fejlesztett: 370 m2-es gyártóterületen speciális elektromos kerékgyártó részleget alakított ki, három kerékfűző és két kerékcentírozó gép beállításával. A gépsor napi 800 kereket képes elkészíteni. A teljesen automata centírozógép 0,3 milliméter tűréssel dolgozik.

raktár polcrendszer állványrendszer
Képek forrása: Neuzer

A felépült csarnok tetejére 160 darabból álló, 60 kWh névleges teljesítményű napelem rendszert telepítettek. A berendezés az épület világítási, hűtési és fűtési energiaigényé 100 százalékát biztosítja.