fbpx

E-teherautókat tesztel a logisztikai szolgáltató

Írta: Csomor Zsolt - 2024 június 03.

A nemzetközi szállítmányozó és info-logisztikai szolgáltató az átfogó fenntarthatósági stratégiája keretében elindította az e-teherautók tesztelési programját. A cargo-partner a zöldebb logisztikai megoldásokra való átállás élharcosaként elektromos teherautókat állít üzembe az elő- és utófutások során, elsőként Ausztriában és Szlovákiában.

Ausztriában és Szlovákiában ígéretesnek bizonyultak az e-teherautók

A cargo-partner menedzsmentje vállalta, hogy 2024 végéig legalább öt saját cargo-partner 7,5-10 tonna teherbírású elektromos teherautóval bővíti a közúti flottáját Európában. Ezeket a környezetbarát járműveket kizárólag a cargo-partner közúti szállítmányozási csapatai használják majd az elő- és utófutások során.

elektromos teherautó
Kép forrása: cargo-partner

Az e-teherautók tesztelésének kezdeti bevezetése Ausztriában és Szlovákiában racionalizálódott, és a tervek szerint a közép- és kelet-európai régió más országaira is kiterjed majd. A tesztelés Ausztriában március végén, Szlovákiában pedig április közepén kezdődött – olvasható a cargo-partner közleményében.

A cargo-partner az ausztriai kísérleti fázis során a Mercedes-Benz eActros-300 teherautóját tesztelte, amely 250-300 km-es hatótávolságot képes megtenni egy töltéssel. A tesztelés többek között St. Pöltenben, történt, ahol városi kézbesítéshez használták. Az út során a teherautó összesen 6,9 tonna rakományt szállított, miközben valamennyi kiszállítást teljesített a 264 km-es össztávolságon. A tehergépkocsi rendkívül energiatakarékosnak bizonyult, ugyanis a nap végén még 38%-os akkumulátorszintet, azaz 166 km-es maradék kapacitást mutatott.

Szlovákiában a cargo-partner két héten keresztül tesztelte a FUSO eCanter teherautót. Ez az innovatív elektromos teherautó 123,9 kW teljesítménnyel és 3,1 tonna teherbírással rendelkezik, 12 raklap rakodóhelyet kínál, és egy feltöltéssel akár 200 km-es hatótávolságot is elérhet. Az energiahatékonyságot tekintve az adatok megegyeztek az ausztriai eredményekkel.

Az eredmények alapos kiértékelése után a cargo-partner célja, hogy a kiválasztott és megbízható fő fuvarozókkal együttműködve napi rendszerességgel üzemeltessen e-teherautókat. A cargo-partner emellett biztosítja majd a teherautók töltését a csomópontokon a zökkenőmentes működés elősegítése érdekében.