fbpx

Az üvegházhatású gázok 1%-a köthető a vasúthoz

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 06.

A vasút, mint biztonságos és fenntartható közlekedési mód – népszerűsítő kampány indult az Európai Unióban.

 

Biztonságos és fenntartható közlekedési mód a vasút
A Bizottság javaslata alapján a Tanács és az Európai Parlament megállapodott abban, hogy 2021-et a vasút európai évének nyilvánítja (Fotó: MÁV Zrt.)

 

Az EU 2021-et a vasút európai évének választotta

A MÁV Zrt. közleménye szerint a kampány nyitóeseményén részt vett Homolya Róbert, a Zrt. elnök-vezérigazgatója. A rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy hazánkban a vasút mindössze 1%-kal járul hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához, eközben a személyszállításban 10%-os, az árufuvarozásban pedig 20%-os a piaci részesedése.

A vasút nagyrészt villamosított, és ez az egyetlen olyan közlekedési mód, ami számottevően csökkentette a kibocsátásait 1990 óta.

Az európai zöldmegállapodásban megfogalmazott fenntarthatósági célkitűzéseket csak akkor lehet megvalósítani, ha a vasút még ettől is nagyobb piaci részesedést ér el. Ehhez a legmegbízhatóbb és legbiztonságosabb közlekedési módnak versenyképesebbé kell válnia, amit modern és intelligens szolgáltatások nyújtásával tud teljesíteni.

 

Biztonságos és fenntartható közlekedési mód a vasút
Általános, kötelező szabály alapján minden európai vonaton legalább négy kerékpárnak kell majd helyet biztosítani (Fotó: MÁV Zrt.)

 

A vasút a legbiztonságosabb szárazföldi közlekedési mód

A célkitűzéseknek az elérésében a digitalizáció a legfontosabb eszköz, azonban ennek és a további korszerűsítés ütemét gyorsítani kell.

Homolya Róbert szerint a határokon átnyúló vasúti árufuvarozás zökkenőmentesebbé tételében fontos előrelépés lesz az ERTMS, az Európai Vasúti Forgalomirányítási Rendszer minél szélesebb körű és minél gyorsabb bevezetése.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc