fbpx

Jövőbiztos beruházás: ultramodern magasraktár Németországból

Írta: - 2024 június 25. -Hirdetés

A logisztika mára minden nagyobb vállalat folyamatainak megkerülhetetlen alapköve. A PVC-profilgyártó GEALAN 2022-ben merész beruházásba kezdett amikor letette a tannai „Mega Cuboid” magasraktár alapkövét. A mintegy 15 millió eurós épület 12 méter magas, több mint 5000 tárolókazettával rendelkezik, és teljes automatizáltságával jelentősen gyorsítja a részleg 150 munkatársának napjait.

A logisztika, mint mozgatórugó

Az alapvetően számos feladatot és részleget összetartó logisztikai rendszerek magasszintű stabilitást képesek biztosítani a vállalati folyamatokhoz, azonban az elmúlt évek gazdasági változásai jól érzékelhető kihívásokkal állították ezeket szembe: nyersanyag- és munkaerőhiány, ellátási akadozások, jelentős költségnövekedések, környezettudatosság vagy éppen a digitális fejlesztések. A GEALAN két évvel ezelőtt ezért nagy mérföldkövet tett le, amikor egy közel 15 millió eurós beruházást indított útnak tannai telephelyén. A mára befejezett komplexum rendkívül tágas belső térrel sok helyet kínál, de ami fontosabb: segíti az erőforrások optimalizálását, így a gyártás és ügyfélkiszolgálás gyorsaságát is.

raktár

„A logisztika a vállalati folyamatok minden lépcsőjéhez kapcsolódik és bár előfordulhat, hogy enélkül is működne a termelés, azonban nagy eséllyel az nem lenne ilyen szinten hatékony. A megrendelések nyomon követésétől kezdve, a gyártás és annak ellenőrzésén át, a raktározáson, csomagoláson keresztül, a szállításig minden lépésünk alapja a pontos logisztikai ütemezés” – mondta Michael Steiniger, a GEALAN logisztikáért felelős munkatársa.

A GEALAN tannai logisztikai részlegen 150 munkatárs dolgozik. A válogatás és áruszállítás mellett egy kis csoportjuk, a Stratégiai Logisztikai részleg a kereskedelmi folyamatokkal foglalkozik – ez a csapat határozza meg az elkészülő és tárolandó mennyiségeket, az elkészülési időt. A standardtermékek nagy mennyiségben vannak raktárkészleten tekintve, hogy a GEALAN 40 országba szállít. Sok esetben olyan távoli országokba is, mint Japán. Ezen a ponton jelennek meg a szállítási piac problémái: raktár- és lerakodóhelyekre egyre nagyobb az igény, azonban a járművezetők egyre kevesebben vannak, a költségek pedig jelentősen emelkedtek az elmúlt években.

„Fontos számunkra, hogy a GEALAN-nal való együttműködés a szállítmányozók számára is előnyökkel járjon a fix szállítási kapacitásért cserébe. Egy-egy teherautó üzemeltetése akkor jól kihasználható és nyereséges, ha nincsenek üresjáratok. Ennek érdekében is fontos a pontos logisztikai ütemezés: csökkentett várakozási idő, gyors rakodás” – tette hozzá a szakértő.

raktár épület

Hatékonyabb raktározás, pontos működés

A GEALAN logisztikai osztálya bizonyos időközönként felülvizsgálja és fejleszti a szállítási folyamatokat, ahol fő szempont a költségek csökkentése és a fenntarthatóbb megoldások keresése. A felesleges kilométerek kerülendők: ezért is döntött további raktárépületek bérlése helyett a GEALAN egy saját, nagykapacitású, teljesen automatizált magasraktár létesítése mellett. Az új raktárban a gépesített technológia közvetlenül eléri a fix tárolóhelyen lévő konténereket, kiemeli azokat, és a megadott helyre, a megadott munkatárshoz szállítja a teherautóra történő betöltéshez. Korábban ez fordítva történt, így ezzel a lehetőséggel sok, egyébként felesleges lépést és időt megtakarít mind a személyzet, mind vállalat.

A 2022 tavaszán megkezdett építkezés 18 hónapon keresztül tartott. Különlegessége, hogy az acélállványzatok az épület tartószerkezetéhez vannak csavarozva – annak részét képezik, így a teljes nettó térfogat raktárhelyként hasznosítható. A magaspolcos rendszereknél munkatársak helyett két automatizált, síneken futó darus targonca végzi a konténerek mozgatását a komissiózó pontokra.

Mit tud egy modern raktárépület?

A tannai GEALAN magasraktár falai acélborítással és hőszigetelő réteggel vannak ellátva, illetve a tetőszerkezetre is párazáró szigetelés került. Ennek köszönhetően megfelel a KfW 40 alacsony energiaigényű szabványnak, ami fontos szempont volt már a tervezésnél is. A belső, állandó hőmérsékletet pelletfűtési rendszer biztosítja a raktárhelyiségben, a komissiózó-pontoknál padlófűtés gondoskodik a munkatársak komfortos körülményeiről. Az épület energiaellátását természetesen napelemes rendszerek biztosítják.

„Az új komissiózó-pontokon a személyzet bevonásával került meghatározásra az állomások ideális munkamagassága, illetve ezek fáradtsággátló szőnyegeket is kaptak, melyek kényelmesebbé teszik a hosszú órákon keresztül tartó állómunkát. Az automatizálás jelentős mértékű kézi munkavégzést vált ki, így a munkatársak gyorsabban tudják a feladatokat végezni. A következő célkitűzés az elektromos hajtású, vezető nélküli targoncák tesztelése, melyek távvezérelt módon akár más országokból is irányíthatók lehetnek” – osztotta meg a jövőbeli elképzeléseket Michael Steiniger logisztikai szakember.

raktár
Képek forrása: GEALAN

A fejlesztésekhez tehát bőven van még mozgástér. A GEALAN ugyanakkor elkötelezett azon álláspont mellett, hogy a fenntarthatóságot is szem előtt tartva, hosszú távon az ilyen típusú beruházásokba érdemes befektetni.

A magasraktár funkcióinak részleteiről IDE KATTINTVA olvashat bővebben.