fbpx

Kihívás és öröm: új csomagolóipari képzés indul

Írta: Kohout Zoltán - 2020 január 16.

Fontos és régóta várt változást jelenthetünk be a hazai csomagolóipari képzések világában. 2020-tól szakképző iskolai és technikumi szinten is bekerült a képzési kínálatba a csomagolószer-gyártás egyik legnehezebb szakterülete, a hajlékonyfalú csomagolóanyag és eszközgyártás. A képzést a tervek szerint először a képzési keretkövetelményeket kidolgozó Dunaújvárosi Szakképzési Centrum (DSZC) Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskolájában szeretnék elindítani, de természetesen a követelményrendszer megjelenése után bármely szakképző intézmény felveheti kínálati listájára.

Korszerű és gyakorlatias

– A képzés egyik legfontosabb és legfőbb vonása, hogy párhuzamosan folyik az elméleti és a gyakorlati oktatás: az elméleti alapok iskolai elsajátításával egyidőben halad a gyakorlati oktatás a termelőüzemekben – mondja a követelményeket kidolgozó iskola igazgatói feladatokat ellátó szakmai igazgatóhelyettese. Marczona Tamás szerint a 8. osztályból kilépő, illetve az egy szakmával már rendelkező technikusok képzése komoly szakmai kihívást jelent az iskoláknak. Egyrészt a hagyományos oktatásszervezéstől eltérően a tananyagok tömbösítésével kell megszervezni az oktatást, másrészt fel kell készülni arra, hogy egy osztályon belül több helyen valósulhat meg a gyakorlati képzés. A gyártó vállalatok szerepvállalása a gyakorlati oktatásban nélkülözhetetlen, hiszen a gyártásban alkalmazott korszerű gépek, technológiák a cégeknél érhetőek el. A két szféra közötti hatékony együttműködésre jellemző, hogy a képzési keretkövetelményeket iskolai oktatók és termelőüzemi szakemberek közösen állították össze.


Marczona Tamás

Jó szakma

Az igazgatóhelyettes szerint nem kérdés, lesz-e érdeklődés erre a programra. Sok cég számít arra, hogy a gyártásban dolgozó vezető utóda, illetve a cég alkalmazottai ezt a képzést elvégezve lépnek majd be a munka világába. – Az a tanuló, aki ilyen jártasságot szerez, stabil munkahelyben és jó fizetésben bízhat, sőt, gyakran már a képzés során állást is ajánlanak neki – hangsúlyozza Marczona Tamás. Az igazgatóhelyettes hozzátette: a szeptemberben induló, felnőtteknek szánt szakmunkás képzés esetében a belépési feltétel egy megszerzett szakma, a technikusi szintű képzésnél pedig az érettségi.

Levadásszák őket

– Mivel ebben az iparágban is nagyon komoly hiány van a jól képzett, a gyakorlatban is jól teljesítő szakemberekből, egy régóta várt, hiánypótló képzés indulhat el – erősítette meg értesüléseinket és a képzést kidolgozó szakemberek munkáját méltató ifjabb Ugrin András. Az egyik legismertebb hazai csomagolóanyag-gyártó cég ügyvezetője kiemelte: a hajlékonyfalú csomagolások nemcsak az anyagok sokfélesége, hanem az alkalmazások vonatkozásában is hatalmas területet ölelnek fel. A fontosabb élelmiszerbiztonsági, csomagolástechnológiai követelmények miatt az e téren szerzett jártasság mind meghatározóbbá válik. – Nem lehet kérdés, hogy a jól képzett, csomagolóiparban jártas szakembereket azonnal „levadásszák” majd a cégek, és tudásukat piacképes fizetéssel honorálják– mutat rá Ugrin András.


Ugrin András

A csomagolóipari képzés további fejlődését szolgálná, ha a dunaújvárosi mellett a fővárosi szakképző intézmények is felvennék képzési kínálatukba a hajlékonyfalú csomagolóanyag és eszközgyártást.