fbpx

Rangos díjat kapott munkásságáért a CSAOSZ társelnöke

Írta: Csomor Zsolt - 2024 június 26.

A Csomagolási Világszövetség életműdíjjal tüntette ki Viszkei Györgyöt, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség társelnökét. A szakember a több mint öt évtizedes pályafutása során három területen alkotott máig érvényesen maradandót.

„Ami elkerülhetetlen, annak az élére kell állni”

Pályafutása kezdetén Viszkei György fejlesztőmérnöki munkájának köszönhető a laminált és koextruált csomagolóanyagok gyártásának magyarországi meghonosítása. A csomagolóanyagok zárótulajdonságainak a termékjellemzőkhöz illesztését mérnöki szemlélettel oldotta meg. Ugyancsak személyéhez köthető a flexotechnológában használt fotopolimer nyomóformakészítés hazai bevezetése, majd elterjesztése.

Viszkei György

Azonnal felismerte a nemzetközi szinten is újdonságnak számító vonalkódok jelentőségét, és kezdeményezésére az akkor még politikai-gazdasági szempontból zárt Magyarországot csatlakoztatta az EAN szervezethez. A magyar EAN irodavezetőjeként a vonalkódtechnika magyarországi bevezetéséhez kiváló szakembergárdát szervezett, gazdasági-műszaki-technológiai akadályok leküzdéséhez megnyerte a kormány támogatását, szakirodalmi munkájával és ismeretterjesztő előadásaival pedig a modern azonosítási rendszereket Közép-Kelet-Európában elsők között valósította meg.

Magyarország még nem volt az Európai Unió tagja, amikor már a CSAOSZ alapító főtitkáraként a csomagolási hulladékok gyűjtésének és hasznosításának Európában újdonságot jelentő EPR rendszer jelentőségét felismerte. Hamarosan és komplex módon megkezdte a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer a hazai bevezetését. Magyarország EU csatlakozási időszakában a közreműködésével került harmonizálásra a magyar és az európai környezetvédelmi szabályozás, majd a csomagolásban kiemelten érdekelt gyártókkal megalapította az első magyar EPR szervezetet, amelynek ügyvezetője is lett és amely rövid idő alatt, még a 2012. évi határidő előtt teljesítette hazánk EU recycling célkitűzéseit.

díjátadó gála
Kép forrása: WPO

Viszkei György magas szintű szakmai munkáját a Magyar Kormány is elismerte. Előbb meghívást kapott a kormány tanácsadó szervébe, az Országos Környezetvédelmi Tanácsba, majd magas állami kitüntetéssel fejezték ki munkájának eredményességét.

CSAOSZ főtitkárként az 1990-es évek közepén Ő vette fel és alapozta meg a hosszú távú kapcsolatot és a World Packaging Organisation-nal. Jelenleg a CSAOSZ társelnöke.

A WPO WorldStar programja nemzeti versenyének, a HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Verseny zsűrijének elnöki tisztét már hosszú ideje betölti.

A WPO 2016. évi budapesti meghívásának nemcsak azonnali híve, hanem szakmai-pénzügyi támogatója is lett. Szakmai hitvallása, hogy ami elkerülhetetlen, annak az élére kell állni.

Viszkei György munkásságáról bővebben a júliusban megjelenő TRANSPACK szaklap negyedik számában olvashat.

Ezúton is gratulálunk Viszkei Györgynek a rangos elismerésért!