fbpx

Polcról a kosárba

Írta: Szerkesztőség - 2019 május 16.

Szebb, jobb, gazdaságosabb termékek előállítása a cél a flexo-szakma találkozóján.

A flexo-szakmai szimpóziumok, a flexós szakemberek minden év eleji találkozói legalább egy évtizede az egyesület „dobogós” státuszú szakmai rendezvényei. Ennek számos oka van, de talán a legfontosabb, hogy nincs is olyan nyomtatott kommunikációs média – beleértve akár az értékcikkeket is –, amely előállítására ne lenne alkalmas.

Az idén is az ország számos pontjáról érkezett több mint 140 résztvevő nemcsak földrajzi értelemben fedte le a flexo-szakmát, de a képviselt technológiák tekintetében is reprezentálta az iparágat. A technológia a közös nyelv, az előállított termékek sokszínűsége pedig egyéni jegyeket ad hozzá.

A szimpóziumok vonzerejét persze mindenekelőtt az adja, hogy a szakmai előadások jellemzően arról szólnak, mik a legújabb lehetőségek, megoldások, anyagok, hogy még jobb, még szebb termékeket és lehetőleg egyre gazdaságosabban lehessen előállítani. Ez most sem volt másként. Ugyanakkor, mivel az előadások között ritkán esik szó arról, hogy mi a nyomtatást követően késztermékként leszállított produktumok további útja, ezért idén az üzemlátogatás lett úgy megválasztva, hogy ez a téma is megkerülhetetlen legyen.

Az üzemlátogatás betekintést adott az egyik legrégebbi és mégis talán újra a legperspektivikusabbak közé kerülő – mert a környezetet kevésbé terhelő – csomagolóanyag, a fém konzervdobozok és flakonok gyártásába. Ami persze majd azzal válik tökéletessé, ha a nyomdászok által elkészített címkékkel is felöltöztetik. Így volt rendkívüli lehetőség a gyárlátogatásra a nemzetközileg is magasan jegyzett Pikopack Zrt. füzesabonyi üzemében. De a nyomdalátogatás sem maradt ki, amire most Egerben, a Calypso Nyomdában nyílt lehetőség.

Idén a helyszínválasztást is igen magasan értékelték a résztvevők. A Mezőkövesd zsórifürdői Balneo Hotel igazán minden szempontból megfelelő volt, és a konferenciaprogramot is szokás szerint igen gazdag szakmai tartalom jellemezte.

A Pikopack prezentációján kívül összesen 11 további tartalmas szakmai előadás hangzott el. Ezek közül itt csak kettőre térünk ki, melyek túlmutatnak a flexo-szakmán, hisz a technológiától függetlenül a teljes csomagolóanyag-felhasználást érinti, illetve mindennapjainkra is meghatározó hatással lesznek. (A többi előadásról információk kérhetők: [email protected] illetve az előadóktól.)

Az egyik a SunChemical előadása volt az élelmiszer- és egyéb az emberi fogyasztásra szánt termékek, pl. gyógyhatású szerek csomagolóanyagaihoz és UV-festékekkel készülő csomagolóanyagok gyártóinak, amelyből három hangsúlyos, már idén áprilistól aktuális gondolatot emelünk ki.

– A flexo festékek esetében a módosítás hatása várhatóan nagyobb lesz, az ofszet technológiáknál alkalmazott nagyobb festékréteg és az alacsonyabb viszkozitású festékek kisebb oxigéngátló képessége miatt.

– Bár az EuPIA tagjai tudják, hogy milyen alternatív nyersanyagok használhatók UV-festékeik újraszervezéséhez, azonban az alternatív anyagok jelenleg nem állnak rendelkezésre olyan mennyiségben, amely kielégítené az UV-festékek teljes piaci igényét.

– Annak érdekében, hogy ne kelljen teljesen leállítani az UV-festékek szállítását (vagy a vevők között önkényesen szelektálni! – a szerk.) bizonyos esetekben arra kényszerülnek, hogy továbbra is olyan anyagokat használjanak, amelyek jelenleg a kizárási politika kritériumai alá tartoznak, amíg az alternatív nyersanyagok kínálati helyzete nem enyhül. (Mivel a törvényi előírások hatálybalépései miatt a felhasználói oldalról nem csökkenhet a nyomás, így a legrosszabb forgatókönyv szerint akár komoly káosz is kialakulhat a beszállítói oldalon – a szerk.)

A másik a Henkel előadása volt, amelynek konklúzióját egy „laza kijelentéssel” talán úgy lehetne megfogni: újra kell terveznünk minden csomagolóanyagunkat! A Henkel ebben számos ponton érintett, és ezek közül a flexósok által leginkább ismert, és használt ragasztóanyagok csak az egyik kisebb termékcsoportnak számít, de épp a Henkel nagysága és többszörös érintettsége miatt sokkal érzékenyebb, és ezért kiemelten is foglalkozik a körforgásos gazdaság (Circular economy) témájával.

Röviden összefoglalva: a körforgásos gazdaság nemcsak jól hangzó szlogen, hanem már hatályos, illetve már elfogadott és folyamatosan hatályba lépő uniós törvények vonatkoznak rá. A visszaforgathatóság kulcspontja (a csomagolások esetében mindenkép) az újrahasznosíthatóság. Az újrahasznosíthatóság kulcspontjai pedig a felhasznált anyagok és a velük alkalmazott technológia.

„Újra kell tervezzük a csomagolásainkat az újrahasznosítás jegyében, hogy megoldhassuk a visszaforgatást, mint kihívást!”

Ezzel persze együtt járnak olyan változások is, mint pl. a papír/karton vagy pl. a fém csomagolóanyagok reneszánsza. Erre volt példa a Picopacknál tett üzemlátogatás is. És bizony sokan elevezhetnek akár a Henkel ez irányú K+F tevékenysége farvizén is. Ezért (is) volt ilyen nagy hatása az előadásnak.

A flexo szimpózium és természetesen az egyéb egyesületi szakmai programok is nyitottak, azokon bárki részt vehet, aki elfogadja a részvételi feltételeket. Így jövőre talán még többen élnek a legfrissebb szakmai információkhoz hozzáférés és a szakmai kapcsolatépítés e leghatékonyabb módjával. De a bankettet elnézve, illetve hangulatát átélve ez már inkább tűnik egy egymást kölcsönösen tisztelő és megbecsülő nagy családnak, mint irigy konkurensek merev testtartással, kimérten elfogyasztott vacsorájának.

 

Pesti Sándor