fbpx

Felfutóban a visszaváltási rendszer, de itt a határidő

Írta: Csomor Zsolt - 2024 július 01.

Máris napi 400 000 betétdíjas italospalackot vált vissza a lakosság az új rendszerben, amelyben július elseje után némi kivétellel már nem forgalmazhatók italok visszaváltásra nem alkalmas csomagolásban. A felfutása után várhatóan naponta több millió italospalackot kezelnek majd az automaták.

Vasárnap jár le a haladék

A jelenlegi napi 400 000-res nagyságrendű visszaváltási mennyiség több millióra is emelkedhet: ennyi italospalackot kezelnek majd az új, kötelező betétdíjas visszaváltási rendszer automatái, kézi visszaváltó pontjai. A rendszer már az év eleje óta él – erről a hulladékgazdálkodási koncessziós feladatot elnyert Mohu Zrt. volt köteles gondoskodni –, de csak fél gőzzel működik, mert az arra kötelezettek haladékot kértek. Ez a haladék azonban június utolsó napján – most vasárnap – lejár.

Repont
Kép forrása: infostart

A 2024. július elsejei határidő a gyártókra és az első belföldi forgalomba hozókra vonatkozik, ami azt jelenti, hogy a határidő után már tilos visszaváltásra nem alkalmas csomagolásban italterméket forgalmazni (kivéve a jogszabály adta néhány felmentési esetet) – olvasható a a Világgazdaság oldalán. Az erre vonatkozó jogszabályban az is megtalálható, hogy június 30-a után – bizonyos kivételektől eltekintve – már nem hozható forgalomba kötelezően visszaváltási díjasnak minősülő termék anélkül, hogy azt regisztrálnák a Mohu DRS-rendszerébe.

A termékregisztrációra és auditra 2023 októbere óta van lehetőség, ezt az italgyártók és az első belföldi forgalomba hozók nagy része időben el is kezdte, akadtak azonban olyanok, akik csak a határidő közeledtével kezdtek neki.

Egyelőre a betanulásnál tartanak a boltok

Még minden szereplő tanulja a rendszert a társaság válasza szerint, de ez természetes. Nagyon fontos például, hogy az automatákat üzemeltető boltok felügyeljék és takarítsák a visszaváltó gépeket. A megtelt tárolózsákokat cseréljék, és gondoskodjanak a folyamatos internetkapcsolatról, a naponta aktívvá váló több száz termék adata ugyanis éjszakánként frissül a gépeken. Az utalványok beváltásával kapcsolatban is szükség van még edukációra arról, hogy azok nemcsak levásárolhatók, de a fogyasztó választása szerint készpénzre is válthatók a kibocsátó üzlet kasszájánál. Dinamikusan nő a REpont applikációt letöltők, illetve a betétdíj közvetlen bakszámlára fizetése érdekében regisztrálók aránya is. Mint minden új rendszernél, a Mohu itt is a visszajelzések alapján végzi a folyamatos termékfejlesztést. Jelenleg a rendszer finomhangolása és megszilárdítása zajlik, nagyobb változtatásokat, újításokat nem tervez.