fbpx

Figyelemreméltó technológia élelmiszercsomagoláshoz

Írta: Csomor Zsolt - 2024 július 19.

Az élelmiszercsomagolás területe gyakran kecsegtet új lehetőségekkel. Bár némi aggodalmat jelenthetnek például a hőre száradó festékek és bevonatok az energiafelhasználás miatt. A LED-es festéktechnológiára való áttérés növekedhet a jövőben, hiszen alacsonyabb migrációs szintje.

Népszerűek a környezetbarát tinták, bevonatok

Az új technológiák megjelenése és a szabályozásra vonatkozó erőfeszítések folyamatos növekedése miatt egyaránt figyelmet kell fordítani erre a területre. Az itt használt környezetbarát tinták és bevonatok növekvő népszerűsége látható a csomagolóiparban, különösen az élelmiszerek esetében.

ledes nyomtatás élelmiszercsomagoláshoz
Kép forrása: Ink World

Az e területen használt festéktechnológiák, például az UV és a LED metódusok alkalmazása fokozatosan növekszik az élelmiszercsomagolás esetében – olvasható az Ink World oldalán és a Print&Packtech fordításában. Az alacsony migrációval rendelkező festékek iránti kereslet emelkedése szintén észrevehető, mivel azok képesek magas minőségű nyomtatást, tartósságot és ellenállást biztosítani az élelmiszerrel való közvetlen érintkezés esetén is. Az új szabályozások, például amit Németországban láthatunk, jelentős hatást gyakorolhatnak a hőre száradó festékek jövőjére az élelmiszercsomagolásban. A LED-es technológiára való áttérés olyan tendenciát mutat, amely növekedhet, mivel csökkenti a fotoiniciátor szintjét, és így alacsonyabb migrációt biztosíthat.