fbpx

A Csomagolási Világszövetség is elismerte Viszkei György munkásságát

Írta: Transpack-2024/IV. lapszám cikke - 2024 július 29.

„AMI ELKERÜLHETETLEN, ANNAK AZ ÉLÉRE KELL ÁLLNI” – VALLJA VISZKEI GYÖRGY

A Csomagolási Világszövetség életműdíjjal tüntette ki Viszkei Györgyöt. A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség társelnöke a több mint öt évtizedes pályafutása során három területen alkotott maradandót.

Maradandót alkotott…

A Csomagolási Világszövetség által odaítélt életműdíj tökéletes visszacsatolása Viszkei György kiemelkedő munkásságának.

Pályafutása kezdetén a fejlesztőmérnöki munkájának köszönhető a laminált és koextruált csomagolóanyagok gyártásának magyarországi meghonosítása. A csomagolóanyagok zárótulajdonságainak a termékjellemzőkhöz illesztését mérnöki szemlélettel oldotta meg.

Ugyancsak nevéhez köthető a flexotechnológában használt fotopolimer nyomóformakészítés hazai bevezetése és elterjesztése. Továbbá azonnal felismerte a nemzetközi szinten is újdonságnak számító vonalkódok jelentőségét, és kezdeményezésére az akkor még politikai-gazdasági szempontból zárt Magyarországot az EAN szervezethez csatlakoztatta. A magyar EAN iroda vezetőjeként a vonalkódtechnika magyarországi bevezetéséhez kiváló szakembergárdát szervezett, a gazdasági-műszaki-technológiai akadályok leküzdéséhez megnyerte a kormány támogatását. Szakirodalmi munkájával és ismeretterjesztő előadásaival pedig a modern azonosítási rendszereket Közép-Kelet-Európában elsők között valósította meg.

Szakmai hittel, meggyőző erővel

Magyarország még nem volt az Európai Unió tagja, amikor Viszkei György a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) alapító főtitkáraként a csomagolási hulladékok gyűjtésének és hasznosításának Európában újdonságot jelentő EPR-rendszer jelentőségét felismerte. Hamarosan meg is kezdte a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hazai bevezetését.

Magyarország EU csatlakozási időszakában a közreműködésével került harmonizálásra a magyar és az európai környezetvédelmi szabályozás, majd a csomagolásban kiemelten érdekelt gyártókkal megalapította az első magyar EPR-szervezetet, amelynek ügyvezetője lett, és amely rövid idő alatt, még a 2012. évi határidő előtt teljesítette hazánk EU recycling célkitűzéseit. Az EPR-rendszerbe vetett hitét visszaigazolta az Európai hulladék keretirányelv, valamint a csomagolási és a csomagolási hulladék irányelv 2018. évi módosítása, mint általánosan alkalmazandó rendszer kötelezővé tétele.

A CSAOSZ alapító főtitkáraként 1990ben olyan kis, de hatékony és magas szintű szakmai érdekképviseleti munkát végző szervezetet hozott létre, amely a szakterület érdekeit proaktív módon képviselve, 2020-ra a Magyar Kormány és más hatóságok elismerését nemcsak kivívta, de gyakran ki is kérik a véleményét, segítségét.

Szakmai hitével és meggyőző erejével a Magyarországon addig ismeretlen és Európában is újnak számító EPR-rendszer bevezetésének szakmai-pénzügyi támogatásához 14 vállalatvezetőt nyert meg, és létrehozta a ma is eredményesen működő első magyar EPR-szervezetet.

A GS1 Magyarországot a globális hálózat elismert tagjává emelte

Viszkei György – aki a mai napig a hazai szabványügyi tagszervezet, a GS1 Magyarország elnöke – 1983-ban kapta meg a kinevezést az ETK/EAN Iroda elindítására.

„A kezdetekben kockás füzetben vezetett számkiadási gyakorlatban az első nagyobb technológiai lépést egy Commodore 64 számítógép beszerzése jelentette akkoriban” – emlékezett vissza egy korábbi előadásában Viszkei György. „A GS1 – amely anno az EAN nevet viselte – ma is leginkább a vonalkódról ismert. Az őstörténet valóban ez: az Amerikai Egyesült Államokban már az 50-es években elkezdtek azon gondolkodni, hogyan lehetne bizonyos kereskedelmi folyamatokat automatizálni. Végül 1973-74-ben fogadták el azt a vonalkódszabványt, ami tulajdonképpen a mai napig meghatározza a kereskedelmi alkalmazásokat. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Időközben ugyanis (itt több mint 50 évről, a hazai szervezet kapcsán pedig immár 40 évről beszélhetünk) az egész ellátási láncot átfogó szabványrendszer alakult ki a GS1 keretében. Ez egy komplett rendszer, amely a világ kereskedelmét a háttérben, a vevő számára igazán nem látható módon szövi át.”

A GS1-et eredetileg az élelmiszer- és más fogyasztási cikkek szektorainak gyártói és kiskereskedői alapították az elosztási lánc hatékonyságának fejlesztése céljából. Napjainkban a GS1 rendszert világszerte több mint 2 millió cég használja a legkülönbözőbb iparágakban, a világ 150 országában.

A CSAOSZ társelnöke az EAN/GS1 hazai szervezetének vezetőjeként a GS1 Magyarországot nemzetközi jelentőségű innovatív fejlesztéseiért a globális hálózat elismert tagjává emelte.

Gazdag szakirodalom köszönhető Viszkei Györgynek

Elméleti tudását és a gyakorlatban szerzett ismereteit felhasználva a csomagolási, valamint az ahhoz kapcsolódó azonosítási (vonalkód) és hulladékhasznosítási ismeretei közreadásában több módon is közreműködött Viszkei György.

A csomagolási és azonosítási ismereteket óraadóként a Miskolci Egyetemen és a mai Óbudai Egyetemen is oktatta. A hulladékhasznosítás területén pedig a hazai és a külföldi konferenciák kihagyhatatlan előadója volt.

Szakmai oktatói munkája mellett gazdag szakirodalmi tevékenységet is végzett. Társszerzőként, lektorként részt vett – a teljesség igénye nélkül – a Műanyag csomagolások, az Élelmiszerek csomagolásának tervezése, továbbá a Vonalkódtechnika ipari, kereskedelmi alkalmazása című, Magyarországon hiánypótló szakkönyvek elkészítésében. Továbbá szakcikkek tucatjai is tanúskodnak szakmai ismeretterjesztő munkájáról.

A Magyar Szabvány Testület vonalkód szakbizottságának elnökeként irányította az azonosítással kapcsolatos szabványok megalkotását, hazai adaptálását.

Előadásaiban pedig különös hangsúlyt fektetett a szemléletformálásra és a rendszerszemléletre.

Szívből gratulálunk Viszkei Györgynek az életműdíjhoz, ami igazán méltó helyre került!

Ami elkerülhetetlen, annak az élére kell állni

Viszkei György magas szintű szakmai munkáját a Magyar Kormány is elismerte. Előbb meghívást kapott a Kormány tanácsadó szervébe, az Országos Környezetvédelmi Tanácsba, majd magas állami kitüntetéssel fejezték ki a munkája eredményességét.

A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkárként az 1990-es évek közepén ő vette fel és alapozta meg a hosszú távú kapcsolatot a World Packaging Organisationnel (WPO), a Csomagolási Világszövetséggel.

Számos további szakmai szervezetben lát el különféle feladatot, és nemzetközi szinten az EAN, majd a GS1 vezetői testületében, illetve az EXPRA szervezetekben jelenleg is képviseli Magyarországot.

A WPO WorldStar programja nemzeti versenyének, a HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Verseny zsűrijének elnöki tisztét már hosszú ideje betölti. A WPO 2016. évi budapesti meghívásának nemcsak azonnali híve, hanem szakmai-pénzügyi támogatója is lett.

Szakmai hitvallása: „Ami elkerülhetetlen, annak az élére kell állni.” Ezt a hitvallást Viszkei György a magyar csomagolóipar sikeres európai uniós integrációja érdekében nemzetközi mércével mérve is rendkívül eredményesen teljesítette.