fbpx

Becsomagolt világunk a kókuszdiótól az érzéseinkig

Írta: Transpack-2020/V. lapszám cikke - 2020 október 25.

Ami védve fed, megóv, szépítve takar, titkosan rejt (és még sorolhatnánk), az csomagolás. Életterünk „csomagolása”, a legnagyobb doboz, ahol lakunk, ahova elmentjük a számunkra fontos dolgainkat, tárgyainkat, élelmünket. De mikortól nevezzük csomagolásnak?

Én jobban kedvelem a sok üvegfallal rendelkező házakat, a szendvicsem pedig úgy szeretem, ha látszik, mi van benne, tehát átlátszó dobozba vagy zacskóba csomagolva. A valós dolgokat, tisztán, egyszerűen, hogy ne érjen meglepetés: Belgiumban például kerítés sem volt a házunk körül, csak szép növények. Itthon persze én is több rétegben szeretem a védelmet, itt már jöhet a kerítés is. Hát mi ez, ha nem csomagolás? A szó mögé bújva, nézzünk szét közösen, valójában mi vagy ki van körülöttünk csomagolva!

A szendvics csomagolása

Munkába menet (is) fontos, hogy becsomagoljuk az ételünket. Ehhez csomagolásunk is fejlődik, az újságpapírtól a divatos dobozig, a zacskótól a papírig, az eldobhatótól a többször használatoson át az újrahasznosíthatóig sok a lehetőség, és közben az is számít, hogy hogyan fogjuk majd elfogyasztani: útközben egy járműben vagy nyugodtan az asztalnál.

 

 

Miben más a Távol-Kelet?

A japán mentalitás, a szervezett, átgondolt szemlélet velejárója az ételtárolásuk is. A mindennapjaik szerves részei az újrahasználható, tartós dobozok, ami egyrészt tisztítható, másrészt jól tükrözi tulajdonosának ízlését is.

 

 

„Csomagolás” az állatvilágban

Az állatok is szervezetten, „átgondolva”, építkeznek, azaz csomagolják be életterüket. Mint ahogy nekünk is fontos épületeink tájolása, az állatvilágban sincs ez másképp, a „telkek” kiosztása ott is szabályok alapján történik, pl. nem vetnek egymásra árnyékot, a termeszvár belsejében tökéletes a szellőztetés, sikeresen szabályozzák az állandó hőmérsékletet.

 

Testre szabott csomagolás

1. Darázs testreszabott bölcsőcsomagolása kolóniában, a papír-szerű anyagot elemi rostokból a szájüregében képezi. 2. A darázsvédő báb agyagból készül az utódnak. készítve. 3. A tegzeske lárva bölcsőcsomagolása is egyedi megoldás, a helyben található anyagokból készítve. Művészi kialakítás mindegyik pedig csupán aprónyi állati lények munkája.

 

1.  2. 3.

 

A ház, mint legnagyobb csomagolás

Míg mi, emberek legfeljebb egy lakóautó esetében csomagoljuk és visszük magunkkal az életterünket, a természetben erre több példa is van: a csiga is viszi magával, része a testének, a remeterák pedig bérli a méretének megfelelőt. Míg a remeterák a méretéhez igazítja az igényeit, mi a divat, a presztízs vagy az anyagi lehetőségeink alapján választunk életteret. Persze a remeterák is tévedhet, az álltalunk eldobott műanyag hulladékok sokszor az állatok életterévé válnak.

 

 

Testünk csomagolása

A mi testünket is védeni, fedni kell, a baba testét pólyába csomagoljuk, illemből fürdőruhát öltünk, házasságkötés céljából hercegnőnek varázsoljuk magunkat, de a Földön kívüli világhoz pedig szkafandert kell húznunk. Természetesen ruháinknak, azaz becsomagolásunknak a szerepe azonban ennél már sokkal több.

 

 

Átváltoztató csomagolás

A hernyófélék csomagolása a legkomolyabb, hisz a csúf hernyótest becsomagolása majd kicsomagolása után pillangóvá válnak.

 

 

Átvett csomagolás, azaz „ruhacsere”

A presztízsértéken túl egy-egy tulajdonságot is szeretnénk magunkra ölteni, mikor a szelíd és selymes nyúl bundáját „vesszük „kölcsön”, vagy a félelmetes és izgalmas krokodil bőrét.

 

 

Növényi megoldások

A növények mozgás nélkül oldják meg az utódok minél távolabbra juttatását egy különleges „védőcsomagolásban” vagy különleges működésű csomagolásban. A kókuszdió védőcsomagolásának külső rétege védi az ütéstől, a tengeri sós víztől, hónapokig is úszhat a vízen, mire partra kerül, és végül földet érve gyökeret ereszt. De tökéletes csomagolás a napraforgó is, ugyanis a magok mindig a fény irányába forduló kényelmes erkélyen pihennek mindaddig, míg be nem érnek, annak érdekében, hogy az utódlás tökéletes legyen. A nyugat-amerikai homokos élőhelyről származó kalitkafű pedig a tűző naptól elsorvadó gyökereivel labdaformává összegömbölyödik, és a szél segítségével addig gurul, míg szélmentes menedéket, elviselhetőbb körülményeket talál.

 

 

Ellesett növényi megoldások

A borsó és a bab adta a hajdani rágógumi csomagolási ötletét. Látványos színes, sorolva, és ösztönözve a fogyasztásra, az viszont aligha jutna eszünkbe, hogy ennek továbbgondolt változata a gyógyszerek blisztercsomagolása is.

 

„Inkubátordoboz”, azaz tojás

A tojást nevezhetjük csomagolásnak vagy első lakásnak is, ebből a csomagolási megoldásból rengeteg formájút, színűt, nagyságút ismerünk, mindegyik valamilyen különleges probléma megoldásából született.

 

 

Becsomagolt emlékeink

Mindent, amit szeretünk, azt védjük, azaz csomagoljuk. Az emlékeink, gondolataink csomagolása is sok alakot ölthet, egy régi levél, fontos mondanivaló csomagolása vagy egy távoli hely emléke gömbbe zárva, vagy történetek könyv alakjában, ezek mind információk és érzések becsomagolva.

 

 

És végül a legnagyobb értékünk: a becsomagolt ökoszisztémánk

 

 

 

Szerző: Dr. Darabos Anita DLA; BME Gép- és Terméktervezés Tanszék