fbpx

Ez nem semmi – robot csomagolja a megvásárolt termékeket

Írta: Csomor Zsolt - 2024 augusztus 22.

Az önkiszolgáló kasszák után itt egy újabb fejlesztés. Amerikai mérnökök megalkották a RoboGrocery nevű robotot, ami a bevásárlás során segít becsomagolni a termékeket.

Úgy bánik az árukkal, mint a hímes tojással

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) szakemberei tervezték és építették meg a RoboGrocery eszközt, ami a számítógépes látást használva elemzi, hogy épp milyen termék került elé. Ezt követően a robot óvatosan teszi az árut a csomagba a többi megvásárolt termék mellé. A trükk a robot ujjaiban elhelyezett nyomásérzékelőkben van.

bolt áruház bevásárlókocsi
Kép forrása: Pexels

A szenzorok segítségével és a gépi látásból származó adatokkal a robot képes kiszámolni, hogy milyen erősséggel szabad megfognia az adott terméket, hogy ne sérüljön meg. Ennek köszönhetően nemcsak konzerveket képes elpakolni, hanem például kenyeret, muffint vagy akár egy fürt szőlőt is – olvasható a hvg.hu cikkében.

A szakemberek szerint a RoboGrocery nemcsak akkor vigyáz a termékre, amikor azt fel kell emelni, hanem akkor is, amikor be kell csomagolni. A RoboGrocery gépi látás segítségével határozza meg, hogy a zacskón belül hová kerüljön az adott tárgy – így elkerülhető, hogy a nehéz tételeket a puha és törékenyekre helyezzen.