fbpx

Ennyi növényvédő szeres csomagolást még nem gyűjtöttek be

Írta: Csomor Zsolt - 2024 augusztus 25.

Tavaly rekordmértékű, 77 százalékos visszagyűjtési arányt értek el a növényvédő szeres csomagolások magyarországi begyűjtésére szakosodott gyűjtőhelyek. Ehhez nagyban hozzájárult a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. és a Cseber Nonprofit Kft. együttműködése.

A vártnál is jobb arány

Magyarország túlteljesítette a növényvédő szerrel szennyezett csomagolóanyagok begyűjtésére vonatkozó célszámot – a Cseber gyűjtőhelyekhez köthető, 77 százalékos arány a vártnál is jobb, és nemzetközi mércével is magas.

növényvédő szer kanna csomagolás targonca
Kép forrása: Pexels

Ezek a csomagolóanyagok nem minősülnek ugyan veszélyes hulladéknak, de megfelelő ártalmatlanításuk és hasznosításuk különleges kezelést igényel. A Cseber Nonprofit Kft. 2003 óta gyűjti vissza a növényvédő szerrel szennyezett csomagolóeszközöket, amit 2023. július 1. óta a MOHU-val közösen végzi. A gyűjtést továbbra is a Cseber szervezi és végzi a gyűjtéssel kapcsolatos egyéb feladatokat, míg a gyűjtőhelyekről történő elszállítás és a hulladékkezelés a koncessziós rendszer elindulása óta a MOHU feladata – olvasható a vg.hu oldalán.

A növényvédő szerrel szennyezett csomagolóeszközök megfelelő gyűjtése és kezelése elengedhetetlen feltétele a fenntarthatósági célkitűzések teljesítésének, különösen a víz- és levegőtisztaság megőrzésének, illetve javításának. Általa energiát, hasznos és értékes másodnyersanyagokat is megtakaríthatunk.