fbpx

Interpack újdonságok

Írta: Transpack-2020/III. lapszám cikke - 2020 június 27.

A Messe Düsseldorf hosszas vívódás után úgy döntött, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel elhalasztja csomagolóipar legnagyobb nemzetközi szakvásárát. A kiállítás új időpontja 2021. február 25 – március 3. Mivel a csomagolóipar köztudottan nagyon innovatív iparág, sok újdonság született, amit már publikáltak is a kiállítók.

A CCL Label egy fenntartható TD sleeve anyagot fejlesztett ki, amely a csomagolóipar reciklálási teljesítményét lényegesen javíthatja. Az Eco Float TM anyagot a CCL elvárásoknak megfelelően alakították ki, optimalizálták a PET flakonoktól való elválasztási folyamatot. Az LDPE-bázisú anyag 50 μ vastagságú, zsugorodása >60%, sűrűsége 0,93 g/cm3, a PET anyagáramban a nyomdafesték frakcióval együtt felül úszik.

A Triple S, a Super Stretch SleeveCCL Label fenntartható fóliája, amely nagy szabadságot biztosít a design tekintetében, és optimális nyomtathatóságot. A fóliából készült stretch sleeve szinte bármilyen alakú termékre ráfeszül, így a zsugorsleeve-vel ellentétben nem szükséges sem hőalagút, sem szárító, ami az energiafelhasználást jelentősen lecsökkenti.

A Schur Flexibles PP monofóliából készült, tömlőtasakos csomagolást fejlesztett ki darálthúsok oxigén- és vízgőzzáró csomagolására. A könnyű és helytakarékos csomagolás könnyen kezelhető a kereskedelemben is, és a hulladék hasznosításakor is, a tasak 95%-ban reciklálható. A PP-tasak az eddigi hegesztett tálcás csomagolások fenntartható alternatívája, 60%-kal kevesebb műanyagot tartalmaz, és a csomagolóanyag-tekercsben jelentősen kisebb térfogatot képvisel, ami nagy előny lehet a raktározásnál és a szállításnál. A MonoFlow márkanevű tömlőtasak attraktív, innovatív csomagolás, megbízhatóan, gyorsan hegeszthető alacsony hőmérsékleten is.

Az MS Ultraschall Technology tartós és hatékony, komplett és moduláris rendszerű, ultrahangos hegesztőrendszereket kínál, amelyek könnyen beilleszthetők a csomagolósorba. Ezek a berendezések megfelelnek az új csomagolóanyagokkal és csomagolási formákkal szembeni kihívásoknak, hegesztenek, vágnak, stancolnak szakaszos és folyamatos üzemmódban egyaránt.

A Nature Multipack-rendszert italosdobozokhoz és PET-flakonokhoz ajánlja a KHS. Ez egy olyan gyűjtőcsomagolás, amelyet a zsugorfóliás gyűjtőcsomagolás helyett fejlesztettek ki, csak ragasztó fogja össze a tagokat, és egy kényelmes fogófül teszi hordozhatóvá. Speciális ragasztóval, kis pontokkal alakítanak ki 2×2 vagy 2×3 kötegeket a flakonokból, 1×3, 1×4, 2×2, 2×3, 2×4 egységeket a dobozokból. A zsugorfóliás megoldáshoz hasonlítva 85%-kal kevesebb csomagolóanyag szükséges, ezzel az energia 67%-a megspórolható. A KHS a gyűjtőcsomagolásokra fókuszál, a fenntartható megoldások kevesebb csomagolóanyagot és több reciklált anyagot használnak. A gépgyártók számára sokszor új kihívást jelent a fenntartható csomagolóanyagok gépi feldolgozhatósága. Hullámpapírkarton esetében a vékonyabb fedőkarton, kisebb hullámmagasság esetében változik a gépi feldolgozhatóság, újrahasznosított anyag esetén pedig a nyomtathatóság. Zsugorfóliák esetében pedig a 100% reciklátumból készült fóliák zsugorodása más, mint a tiszta anyagnak. Ha a ragasztóanyag-felhasználást csökkentik, akkor a ragasztási pontok lesznek kisebbek.

Metallocén öntapadós ragasztóanyagot fejlesztett ki az Icat alacsony feldolgozási hőmérsékleten történő alkalmazásokhoz. A felhasználók az új ragasztóval energiát spórolhatnak, csökkennek a karbantartási költségek és a dolgozók sérülésének kockázata is kisebb. A Worldmelt LM 500 anyag a mélyhűtőipar számára készült, és minden olyan esetben használható, amikor a csomagolásnak nem kell hőállónak lenni. A cég hotmelt ragasztóanyagainak több mint 50%-a biobázisú nyersanyag.

Az Allfo sajt-, hús- és tejüzemek számára gyárt vákuumtasakokat és barrier-fóliákat. A HookVak egy visszazárható, tépőzáras tasak. A vákuumtasakok anyaga legtöbbször PA/PE társított fólia, de az Allfo vákuumtasakjainak 67%-a megújuló nyersanyagból, cukornádból, repcéből készül.

A Koch Pac-Systeme KBS-PL csomagológépe intelligens és fenntartható megoldást kínál blisztercsomagolásokhoz. A cyclepack blisztercsomagolás műanyag fóliája monofólia, leginkább rPET vagy formázható kartonpapír. A cég olyan fenntartható anyagokat részesít előnyben, amelyek a körforgásba visszavezethetők, jól reciklálhatók, vagy biobázisúak, azaz biológiailag lebomlók.

Kiss Rozália