fbpx

Magasabb és hatékonyabb szélerőműtornyok épülhetnek

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 26.

Egy új megközelítéssel a jelenleg megépíthető szélerőműtornyok maximális magassága a jövőben akár meg is kétszerezhető. A megoldás a nagyobb alapzatban rejlik.

A napjainkban megépíthető szélerőműtornyok maximális magasságának megduplázását teheti lehetővé egy új konzorcium koncepciója.

A LafargeHolcim, a COBOD és a GE Renewable Energy alkotta időleges szövetség az eddigieknél nagyobb gépalapzatok megépítését célozta meg, olvasható a GyártásTrend oldalán. Az ilyen platformok átmérője szállítmányozási okokból mindmáig nem haladhatta meg a 4,5 métert.

Az új elgondolás lényege, hogy az alapzatokat a fuvarozást kiküszöbölve, az additív (3D) gyártási technológia segítségével helyben húznák fel, így sokkal nagyobb bázisok létrehozására nyílna lehetőség.

Ezzel az alternatív megközelítéssel a szélerőműtornyok vertikális kiterjedését akár 100 százalékkal, 100 méterről 200 méterre, a teljesítményét pedig 33 százalékkal, 15,1 gigawattóra/évről 20,2 gigawattóra/évre is növelni lehetne.

A betont a LafargeHolcim nevű építőanyag-gyártó bocsátja a projekt rendelkezésére, a 3D-nyomtatási technológiát pedig a dán székhelyű COBOD végzi. A GE Renewable Energy a szélturbinák tervezésében, gyártásában és forgalmazásában szerzett szakértelmével fog támogatást nyújtani a vállalkozáshoz.