fbpx

Egyre olcsóbb a megújuló energia

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 08.

Örömteli hír, hogy a világ jelentős részén ma már a nap- és a szárazföldi energia a legolcsóbb – ez pedig bizony megrengetheti a szén és a földgáz egyeduralmát.

2019 második felében 9 százalékkal lett olcsóbb a szárazföldi szélerőművekből nyert energia, a napenergia pedig 4-gyel, adta hírül a Bloomberg nyomán a hvg.hu. Ennek oka az, hogy jelentős mértékben csökkent az elmúlt időszakban az ezek előállításához szükséges eszközök ára, sokat fejlődött a technológia, illetve a kormányok is egyre inkább támogatják a klímaváltozás elleni harcot.

A legjobb nap- és szélenergia-projektek 2030-ra 20 dollárra vihetik le az energia árát megawattóránként, mondta Tifen Brandily, a BNEF egyik elemzője. Brandily arról is beszámolt, hogy számtalan olyan fejlesztés van most is a horizonton, amely még tovább csökkenti a jövőben a megújuló zöldenergia árát.

Egyelőre beláthatatlan, hogy a koronavírus-járvány olaj- és a földgázárakra gyakorolt hatása hogyan alakítja a szél- és a napenergia versenyképességét, hiszen soha nem látott mélységekbe csúszott az olaj ára, ami veszélyezteti a zöldátállást is. Seb Henbest, a BNEF vezető közgazdásza szerint azonban, ha a megújulók ára a továbbiakban is az eddigi trendnek megfelelően alakul, akkor átvehetik a fosszilis tüzelőanyagok helyét.