fbpx

Ez lehet a légi árufuvarozás fenntarthatóbb módja

Írta: Csomor Zsolt - 2024 augusztus 29.

A Natilus a Siemens Xcelerator szoftverportfólióját használja a 1,5x nagyobb rakománykapacitású, 50%-kal kevesebb üzemanyagot fogyasztó repülőgépek tervezéséhez, ami hatékonyabbá, fenntarthatóbbá teheti a légi árufuvarozást.

Repülőgép integrált szárny-törzzsel

A Siemens Digital Industries Software bejelentette, hogy az Egyesült Államokban működő Natilus repülőgépgyártó vállalat alkalmazza a Siemens Xcelerator ipari szoftverportfólióját. A vállalat a világ ellátási láncának átalakítására összpontosít a következő generációs integrált szárny-törzzsel épülő repülőgépeivel, mely a Siemens szoftverek használatával 50%-kal csökkentette az első prototípus repülőgépének megépítéséhez szükséges fejlesztési időt.

integrált szárny törzsű repülőgép
Képek forrása: Siemens

A 2016-ban Aleksey Matyushev és Anatoly Star által alapított Natilus célja, hogy innováció és fejlett technológia segítségével gyorsabbá tegye az áruszállítási iparágat. A Natilus „Diamond” nevű, integrált szárny-törzs kialakítású teherszállító repülőgépe a tervek szerint 1,5-szer nagyobb rakodókapacitást kínál majd, mint a jelenlegi teherszállító repülőgépek, miközben 50%-kal kevesebb üzemanyagot fogyaszt. Ezek az innovatív repülőgépek kvantumugrást jelentenek az üzemeltetés hatékonyságában, növelve a bevételt a rendkívül versenyképes teherszállítási ágazatban – olvasható a cnc.hu oldalon.

„A Siemens immerzív technológiája forradalmasítja a következő generációs repülőgépeink fejlesztését. Nemcsak arról van szó, hogy látjuk a terveket, hanem arról, hogy azokat olyan módon láthatjuk, amely javítja a mérnöki döntéseinket és felgyorsítja az innovációt” – mondta Aleksey Matyushev, a Natilus vezérigazgatója.

integrált szárny törzsű repülőgép
Képek forrása: Siemens

A Natilus a Siemens Xcelerator iparági szoftverportfóliójából a NX™ X szoftvert a repülőgépek tervezéséhez és a Teamcenter® szoftvert a termékéletciklus-kezeléshez (PLM) alkalmazza. A Natilius az NX X-et használja a rendkívül összetett felülettervezéshez és a gyors ütemű projekthez szükséges gépészmérnöki igényekhez. Mivel az NX X-et a Siemens Xcelerator mint szolgáltatás részeként a felhőn keresztül nyújtják, a Natilus képes megvédeni a kritikus fontosságú szellemi tulajdonát, miközben a földrajzilag szétszórt fejlesztőcsapatával agilis együttműködést tesz lehetővé a tervezési és mérnöki feladatokban.