fbpx

Ünnepélyesen átadták a Sipospack Kft. új gyártóüzemét

Írta: Sajtóközlemény - 2024 szeptember 02.

A Sipospack Kft. hazánk egyik legmeghatározóbb csomagolástechnikai cége. A vállalat a beruházásnak köszönhetően megduplázta a gyártócsarnok jelenlegi méretét, illetve a bővülésnek, az új gépeknek köszönhetően a hulladékfelhasználás komplexebb módon lesz jelen a cég életében.

A családi házuk szuterénjából nőtte ki magát a Sipospack Kft.

A Sipospack Kft. negyven éve fejlődik, folyamatosan bővül, és sokszor úttörő szerepet vállalva új technológiákat vezet be. Sipos Gyula, a Sipospack Kft. ügyvezető tulajdonosa a raktár és gyártói sor átadása során kiemelte:

„Tavaly novemberben tettük le az új épületünk alapkövét, ma pedig bejelenthetem – hogy 3000 négyzetméterrel bővítettük a sóskúti raktárat és gyártói sort, ezzel öt új munkahelyet is teremtve.

Sipos Gyula
Sipos Gyula, a Sipospack Kft. ügyvezető tulajdonosa

Bő negyven évvel ezelőtt a szomszédunk sokszor megjegyezte, hogy nálatok ki felejti mindig úgy a villanyt. Nem tudta, hogy azért van világos, mert dolgozunk, sokszor éjszakába nyúlóan. Akkor a családi házunk szuterénjában volt a raktár, a gyártás. Mára nemcsak az változott, hogy napelemek sora áll a tetőn vagy hogy megsokszorozódott a termékszortiment. Biatorbágy és Herceghalom után Sóskút a Sipospack Kft. fő telephelye. Ez idő alatt egy valami nem változott, mert ez kezdettől fogva a cég filozófiája és az én elvárásom volt magunkkal szemben, hogy legyünk környezettudatosak, a gyártás során környezetkímélők. A termék, amit előállítunk reciklálható, azaz újrahasznosítható legyen. A Sipospack Kft. logója nem azért zöld, mert ez egy kellemes szín. A zöld logónk a kezdetektől azt hirdeti, hogy környezetbarát módon működünk, zöld termékeket állítunk elő. Alternatív energiaforrásokat használunk: napelemet, biomassza-kazánt. A környezettudatosság a Sipospack Kft. stratégiájának egyik alappillére. A Sóskúti beruházás első ütemét kilenc éve adtuk át. Már akkor éreztük, hogy ki fogjuk nőni, és tervezni kezdtük a bővítést. Erre az új innovációs ötlet megvalósításához is szükség volt.”

csarnok üzem
Képek forrása: Sipospack Kft.

Sipos Gyula elmondta továbbá, hogy a különböző munkafolyamatok során sok műanyag melléktermék keletkezik. Ezek azonban tiszta, jól hasznosítható anyagok, amelyeket visszaforgatnak a gyártásba. A két éve elindított Doypack tasakológéphez például kitűnő ZIP zárószalag készíthető belőle. A melléktermékeket összegyűjtik, granulálják, majd ezt a granulátumot tudják újra felhasználni.

Az új beruházás fontos mérföldkő a cég életében

A cég a bővítést, az új gépek beszerzését pályázati támogatással tudta véghez vinni. 2022. február 23-án nyújtották be a pályázatukat a GINOP PLUSZ-1.3.1-21 -ra, a „Zöld Nemzeti Bajnokok” – A zöldgazdaság területén működő mikro-, kis- és középvállalkozások technológia-fejlesztésének támogatása elnevezésű felhívásra, „Infrastrukturális- és géppark bővítés a Sipospack Kft.-nél” címmel. 2022. március 22-én pedig 567,5 millió Ft támogatást nyertek a terveik megvalósításához – olvasható a Sipospack Kft. közleményében.

ünnepélyes szalagátvágó
Képek forrása: Sipospack Kft.

„Ez egy 50%-os támogatású pályázat, így nekünk is hozzá kellett járulni a költségekhez – mondta Sipos Gyula, a Sipospack Kft. ügyvezető tulajdonosa. „A teljes beruházási költségünk meghaladta az 1,5 milliárd forintot, ebből 1,1milliárd forintot nyújtottunk be a pályázatra, így nyertük el az 50%-ot, az elnyert 567,5 millió forintot. Mindehhez szükség volt az Európai Uniós támogatásra, az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. pozitív előminősítésére a Széchenyi Terv Plusz Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében. Az elnyert és kigazdálkodott összeget 3000 m2 új üzemcsarnok felépítésére, 1db regranuláló-, 2 db ZIP extruder-, 1db aprítógép, és 1 db homlokrakodó beszerzésére fordítottuk. Létrehoztunk egy faapríték tüzelésű hőközpontot, ahol a közterületi zöldhulladék felvásárlásából adódó biomasszát tudjuk hasznosítani. A csarnok villamosenergia igényét pedig jelentős mértékben egy újabb napelemfarm fogja biztosítani a tetőn. Ez az új beruházás fontos mérföldkő cégünk életében. Lehetővé teszi számunkra, hogy még hatékonyabban és környezetbarátabb módon szolgáljuk ki partnereinket.

Ez a cég mindig a jövőbe tekint

Az eseményen részt vett König Ferenc, Sóskút polgármestere, aki egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a Sipospack Kft. olyan cég Sóskúton, amely mindig a jövőbe tekint, magas minőséget gazdaságosan és hosszú távon tud előállítani. Visszatekintésében kiemelte, hogy a település életében az ide érkező cégek mit jelentenek. A Sipospack Kft., azzal, hogy itt építette ki a telephelyét, olyan bevételi forráshoz juttatta a helyi önkormányzatot, hogy ebből tudták felújítani az óvodát és új szárnnyal, tornateremmel bővíteni.

A munkahely minden település életében fontos, nem mindegy, valaki egy órát utazik-e vagy többet, hogy dolgozni tudjon – mondta König Ferenc. A helyben lévő munkahelyek azonban nem csak ezért fontosak. Családok egzisztenciájáért felelősek, és hatással vannak Sóskút költségvetésére, fejlődésére, beruházásaira is.

A megnyitót követően a meghívott vendégek gyárlátogatáson vehettek részt, ahol megtekinthették az új raktárat és a gépeket.

Összeállította: Csomor Zsolt