fbpx

Így határozza meg a gépi tanulás a csomagolás jövőjét

Írta: Molnár Tamás - 2024 szeptember 19.

Az Innova Market Insights a fogyasztói szokások kutatásának elismert szakértője a „digitalizált körforgást” jelölte meg  a csomagolási piac 2024-es legfőbb kihívásának, megjegyezve, hogy az iparág szereplői egyre inkább integrálják az új digitális technológiákat termelési folyamataik és ellátási láncaik automatizálása, racionalizálása és biztonsága érdekében. Az Aicomp, a csomagolóipari cégek számára digitális megoldásokat kínáló szoftverspecialista szakértőivel készített beszélgetés összefoglalóját adjuk közre az alábbiakban.

Az Aicompot 2000-ben öt ember alapította. Az alapítók felismerték az iparág digitalizálásának szükségességét, és elkezdték fejleszteni a rendszeralkalmazásokat és -termékeket (SAP) Az adatkezelés központosítására és kezelésére szolgáló szoftverekkel, kívánták segíteni a vállalatokat az átláthatóságuk és automatizálási kapacitásaik növelésében.

Illusztráció (forrás: pixabay.com)

Kezdetben a Klingele Papierwerke papírcsomagoló csoporttal együttműködve a csapat elkezdte használni az SAPs variánskonfigurátort (LO-VC) a termékspecifikus adatok rögzítésére, valamint a lehetséges gyártási útvonalak és anyagfelhasználás kiszámítására. Az SAP szabványos folyamataiba való mély integráció lehetővé tette hogy a már megszokott felhasználói felületeket tudják integrálni az új szolgáltatásokba is. Az ERP egy olyan szoftverrendszer, amely segíti a vállalatokat, hogy a teljes vállalkozást egyedi csatornákon keresztül irányítsák, és támogatja az automatizálási folyamatokat olyan területeken, mint a pénzügy, az emberi erőforrás gazdálkodás, a gyártás és az ellátási lánc felügyelete. Az Aicompnak jelenleg mintegy 80 csapattagja van, összesen nyolc irodával Európában és az Egyesült Államokban. A digitális megoldások testreszabása az egyes vállalkozások számára, az ami az Aicomp számára napjaink legfontosabb fejlesztési iránya amihez az SAP elengedhetetlen.

A piaci rés, amelyre szakosodtunk, az olyan iparágakra fókuszál, mint például a csomagolás ipar, amely nagymértékben testreszabható és összetett termékekkel rendelkezik, alacsony árréssel és nagy mennyiséggekkel oprál, ahol a költségszámítás pontossága elengedhetetlen. A megközelítések újragondolásával és az előző évtized leggyakoribb problémáinak megoldásával az Aicomp elindította a VCPowerPack konfigurációs motort, amely lehetővé teszi a tömeges személyre szabást a gyártás során. Továbbá az összetett termékek automatizált árajánlatát egy felhasználóbarát felületen kezeli. A VCPowerPack 2007-ben jelent meg, de a legnagyobb változást a SmartVC bevezetése jelentette, amely iparág-specifikus felhasználói felülettel egészíti ki az SAP-ok LO-VC-jét. A csomagolóipar termékpalettájának összetettségét kisebb építőelemekre bontva kezeli a rendszer, miközben nagyfokú rugalmasságot biztosít az egyéni konfigurálásra.

Ez az átstrukturált megközelítés még nagyobb rugalmasságot biztosít a termékdefinícióban, valamint a gyártási folyamat meghatározásában. Számos új fejlesztés sarokköve volt – például a digitális nyomtatás területén vagy a címkefelvitel és az integrált nyomtatás előtti gyártásban .A cég ezután kifejlesztette az IQ.catalyst, egy gépi tanulási (ML) megoldást, amely képes mesterséges intelligencia modellek betanítására. A megoldás integrálása a gépi útválasztás testreszabásával lehetővé teszi az újonnan konfigurált termékek gyártási teljesítményének pontos becslését anélkül, hogy manuálisan kellene meghatározni a munkaközpont teljesítményadatait. Az IQ.catalyst ML szolgáltatásként egyszerűvé teszi a mesterséges intelligencia termékekbe való integrálását, és támogatja az egyedi gyártási forgatókönyveket is.

Az árajánlattételi folyamatot az SAP-ban tervezik, a csomagolást pedig az Esk programokkal., A termékkonfiguráció beágyazott a teljes értékláncba, és az ajánlattételi szakaszban rögzített adatok a folyamat során részletezésre kerülnek. Az automatizált törzsadatok létrehozásával szükségtelenné válik az információk újrabevitele, kiküszöböli a rendszer a felhasználói hibák lehetőségét.

A termékkonfigurációnál fontos nyilván tartani az újrahasznosíthatóság és a termékösszetétel kulcsfontosságú értékeit. További jelentős fejlesztéseket terveznek a felhőalapú szolgáltatásba, a Cubicusba, hogy még jobb szolgáltatási lefedettséget biztosítsanak az iparági szereplőknek. Ez mélyebb integrációt jelent az AI-megoldásokkal, az IQ.catalyst-tal, amely támogatja a felhasználót a konfigurációs folyamat során, és lehetővé teszi a gyors költségbecsléseket az értékesítési folyamat korai szakaszában.

Forrás: https://www.packaginginsights.com/news/aicomp-experts-how-digitalization-automation-and-machine-learning-will-define-packagings-future.html