fbpx

Fenntarthatóság a csomagolás gyártás folyamatában

Írta: Molnár Tamás - 2024 szeptember 29.

Változásokat hajtottak végre a Konzervek csomagolásán annak érdekében, hogy a dobozokat vonzóbbá tegyék, például húzófüleket helyeztek el, így a fogyasztók konzervnyitó nélkül nyithatják ki a csomagolást, eltávolították a BPA-t a dobozok béléséből és a könnyűsúlyú dobozokból így könnyebben válogathatóak és újra hasznosíthatóak lettek. A fogyasztók most azt várják, hogy a fenntarthatóság beépüljön magába az élelmiszerbe, valamint a csomagolásba is. Hiszen az acél, amelyet általában élelmiszerdobozokban használnak, korlátlanul újrahasznosítható. Bush szerint az általa használt acéldobozok újrahasznosítási aránya a legmagasabb, 58%.

Az egyes élelmiszer- és italcsomagolásokban használt alumíniumnak „igazán egyedülálló helye van az anyag-visszanyerés világában” – mondta Tony Perrotta, a PA Consulting fenntarthatósági és regeneratív gazdaság szakértője. Az alumíniumnak magas a visszanyerési aránya, és eltekintve az anyag előállításához és újrahasznosításához szükséges energiától, „közel a végtelenségig újrahasznosítható és újrafelhasználható”. A csomagolócégek most a szűzalumínium és az újrahasznosított alumínium összetételének változtatására törekszenek. Ez a lehetőség volt vonzó a HeyDay prémium minőségű, fogyasztásra kész babkonzervet gyártó cég számára is. Célpiaca a 25 és 45 év közötti fogyasztók. A vállalat négy évvel ezelőtt indította el a termék fejlesztést, de sok vita előzte hogy milyen csomagolást használjanak, rugalmas tasakokat vagy konzervet.A vizsgálataik szerint abban a régióban ahol a cég termékeit vásárolják sokkal jobban visszaforgathatóak a konzervek mint a rugalmas műanyag csomagolások, ráadásul a tasakok újrahasznosítási aránya nagyon alacsony ezért nem volt kérdéses mi mellett döntenek.

Emellett a fogyasztók ellenreakciói is fontosak, mert sokan úgy érzik, hogy nem tudják kinyerni a rugalmas műanyagokból az összes bennük lévő terméket így a megvásárolt árúcikk egy része veszendőbe megy.