fbpx

Ajándék, amely ismét ajándék

Írta: Transpack-2024/IV. lapszám cikke - 2024 október 20.

A Flock Box olyan újszerű csomagolási koncepció, amely a természetes rostokból készült pelyhesítő technológiát kombinálja kartonnal, hogy teljesen újrahasznosítható ajándékdobozt hozzon létre. Megmutatja, hogyan lehet a fenntartható csomagolási megoldások fejlesztésének motorja az együttműködés.

Új és fenntartható megoldás ajándékdobozok számára

A Flock Box műanyagmentes csomagolási koncepció egy új és fenntartható megoldás az ajándékdobozok számára. Ideális olyan termékek széles köréhez, mint például kozmetikumok, elektronikai cikkek és ékszerek, amelyeknél luxusmegjelenési és -kicsomagolási élményre vágynak a vásárlók. A Flock Box koncepció négy vállalat, a Holmen Board and Paper, a Krekelberg, az Inmaco Solutions és a Van de Velde Packaging együttműködésének eredménye, és arra ösztönzi a márkákat a teljes értéklánc mentén, hogy másokkal együtt keressék meg a fenntartható csomagolási megoldásokat.

kartonpapír ajándékdoboz

A Flock Box egy dombornyomott külső dobozból és egy betétes tálcából áll, amely különböző formájú és méretű, személyre szabott kivágásokkal rendelkezik, és különböző termékek, például karórák vagy parfümök védelmére alkalmas. A betétes tálca kiváló minőségű megjelenését és tapintását a flocking-technológia segítségével hozták létre. Sztatikus elektromosságot használnak, hogy a rostok felálljanak, és bársonyos tapintásúvá tegyék az anyagot.

A flokkolási technológiát általában műanyag alapanyagra felvitt műanyag anyagoknál használják. A Flock Box olyan egyedülálló termék, amely a természetes rostos flokkolási technológiát természetes rostalapú hordozóval kombinálja. Ezt a Holmen Board and Paper kiválóan formázható Inverform kartonjának kifejlesztése tette lehetővé, amelynek kiváló tulajdonságainak köszönhetően a kívánt formákba lehet préselni – mondja Per Berglund, a Holmen Board and Paper Formables részlegének vezetője.

Elsődleges rostokból

A holland Krekelberg vállalat 1948 óta gyárt pelyhesített anyagokat. Ehhez a közös projekthez az Inverformot cellulózrostokkal pelyhesítette, ami a kartonnak egy kis luxust kölcsönöz. A szálak bármilyen színűre festhetők.

Az Inmaco Solutions egy holland gépgyártó, amely nagy tapasztalattal rendelkezik a fenntartható tervezés terén, és a kartonpapír, valamint a nedvesen formázott szálak 3D-s formázásának specialistája. Ők gyártották a Flock Box pelyhesített inverform tálcáinak présformázásához szükséges szerszámokat.

A Van de Velde Packaging a Holmen Board and Paper Karton Invercote DUO kartonjából készítette el a külső flockdobozos csomagolást, a betétes tálcák felső részét pedig Inverformból stancolta ki. Az ajándékdoboz felületét úgy kezelték, hogy kiemeljék a dombornyomást és a doboz luxusérzetét.

Nagyon fontos az együttműködés szempontja. Négy pozitív erő dolgozott együtt egy olyan csomagolásfejlesztési projekten, amelyben az anyagok, a gépek, a szerszámok és a gyártás egyaránt döntő szerepet játszottak. A koncepció bizonyítéka az eredmény, ami megmutatja a márkavállalatoknak, hogy mi minden lehetséges. „Azt látjuk, hogy egyre több környezettudatos luxusmárka szeretné a műanyagot rostalapú megoldásokkal helyettesíteni” – mondja Berglund. A Flock Box olyan kartonból és rostokból készül, amelyek 100%-ban újrahasznosíthatóak a meglévő papírgyűjtési rendszeren keresztül, így közvetlenül hozzájárulnak a körkörös csomagolási ökoszisztémához. „A rostalapú flokkolt tálcák nagy mennyiségű műanyag tálcát válthatnak ki” – teszi hozzá Berglund.

kartonpapír ajándékdoboz

A Flock Box olyan kartonból készül, amelyhez a Holmen Board and Paper fenntartható módon kezelt erdőkből származó nyersanyagokat használ. A karton friss farostból készül, amely megújuló nyersanyag, és könnyű újrahasznosítani. A külső doboz nyomott felületei Invercote DUO anyagból készülnek, ami lehetővé teszi a legigényesebb nyomtatott képek optimális reprodukálását. A betétes tálca Inverformból készül, egy nagy merevségű kartonból, amelyet a legmagasabb vizuális követelményeknek megfelelő, stabil, préselt és hajtogatott tálcákhoz fejlesztettek ki.

Forrás: Inspire 2024/72 | Szerző: Danny Chapman | Fotók: Johan Artursson | Fordítás: LUPE Magazin