fbpx

Tradicionális élelmiszer-csomagolási dizájnok tűnhetnek el

Írta: Csomor Zsolt - 2024 november 07.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új – még nem véglegesen kidolgozott – irányelvei szerint az össze élelmiszer-csomagolás előlapján fel kellene tüntetni a tápértékre vonatkozó információkat annak érdekében, hogy a fogyasztók egészségesebb döntéseket hozhassanak.

A cél, hogy ne kelljen az apróbetűs részt bogarászni

Az intézkedéssel a WHO célja, hogy az üzletekben a vásárló már a polcon lássa, hogy mennyire egészséges is a termék – ne kelljen az apróbetűs részt bogarásznia. Az Egészségügyi Világszervezet új javaslata könnyen olvasható tápérték-információkat szeretne a gyártóktól az elülső címkén.

élelmiszerbolt szupermarket
Kép forrása: Pexels

Az Egészségügyi Világszervezet irányelvei szerint a magas só-, cukor- és zsírtartalmú ételek elburjánzása az elhízás globális járványát táplálja és már több mint egymilliárd ember szenved ettől. Évente körülbelül nyolcmillióan halnak meg olyan kapcsolódó betegségekben, mint a cukorbetegség vagy a szívbetegségek.

Franciaországban például a NutriScore rendszer egy A-tól E-ig terjedő skálán osztályozza az élelmiszereket. Chile pedig még szigorúbb figyelmeztető címkéket használ a csomagolások elején, ahol az ételek magas cukor-, só- vagy zsírtartalmára hívják fel a figyelmet. A chilei példa azt mutatja, hogy a latin-amerikai országban a figyelmeztető címkék hatására 37%-kal csökkent a cukorfogyasztás, 22%-kal a só, 16%-kal pedig a telített zsír a teljes lakosság fogyasztásában.

Az International Food and Beverage Alliance – melynek tagjai között olyan óriáscégek is találhatók, mint a Coca-Cola és a Mondelez – állítja, hogy ők már jelenleg is betartják a globális minimumszabályokat.

Az iránymutatásokról szóló nyilvános konzultáció október 11-én zárult le, a végleges változat pedig 2025 elején jelenik meg.