fbpx

Rekordkönnyű tálca élelmiszerek csomagolásához

Írta: Csomor Zsolt - 2025 július 21.

A Klöckner Pentaplast új, könnyített védőtálcát dob piacra élelmiszerekhez, amely az eddigi legkönnyebb a kategóriájában. A tálca a MAP (Modified Atmosphere Packaging) technológia követelményeinek is megfelel, miközben csökkentett anyaghasználattal, fenntartható módon készül. A fejlesztés célja az ökológiai lábnyom mérséklése.

Kevesebb műanyag, teljes védelem – új csomagolási szintre lép a MAP-tálcázás

A csomagolóiparban jól ismert Klöckner Pentaplast (kp) bemutatta legújabb fejlesztését: egy „lightest-in-class” elnevezésű MAP-tálcát, amely kiemelkedik az alacsony súly és a fenntartható anyaghasználat terén. A cég közlése szerint az új termék 15 %-kal kevesebb alapanyagot tartalmaz, mint a korábbi, hasonló célra gyártott tálcák.

műanyag tálca élelmiszercsomagolás sajt lazac
Fotó: Shutterstock (illusztráció)

A MAP (Modified Atmosphere Packaging) technológia lényege, hogy a csomagolt élelmiszerek – különösen húsok, sajtok, készételek – hosszabb ideig megőrzik frissességüket, mivel a tálcában szabályozott összetételű légkör uralkodik. A kihívás mindig az volt, hogyan lehet biztosítani az oxigénzárást, a formatartást és az élelmiszer-biztonságot úgy, hogy közben kevesebb műanyagot használjunk.

Az új tálca ebben kínál előrelépést: a kp a gyártási eljárást úgy optimalizálta, hogy a falvastagság csökkentése ellenére is megmaradjon a merevség és a zárási integritás. Az anyag újrahasznosítható, és alkalmas a meglévő hulladékkezelési rendszerekbe való beillesztésre.

A vállalat célja, hogy 2025 végéig a csomagolásai legalább 50 %-a újrahasznosított alapanyagból készüljön. Az új könnyített tálca ennek a törekvésnek a része, miközben segíti az élelmiszerpazarlás elleni harcot is, a MAP technológiával kombinálva.

Szöveg forrása: Packaging Europe