fbpx

Új csomagolás teheti fenntarthatóbbá a hűtőláncot Afrikában

Írta: Csomor Zsolt - 2025 augusztus 06.

Afrika egyes régióiban az élelmiszerek akár 60%-a is kárba veszhet, mielőtt eljutna a fogyasztóhoz – főként a hűtőlánc hiányosságai miatt. A nigériai Ecotutu és partnerei ennek mérséklésére fejlesztett ki egy újfajta csomagolást, a passzív hűtődobozt.

Nemcsak fenntartható, de okos is

Az innovatív passzív hűtődoboz olyan fázisváltó anyagokkal (angolul phase change material, röviden PCM) valósul meg, amelyek halmazállapot-változás révén képesek elnyelni, később pedig leadni a hőt. Így a csomagolás folyamatosan hűtött állapotot biztosít anélkül, hogy elektromos áramra lenne szükség.

passzív hűtődoboz élelmiszer csomagolás hal
Fotó: Shutterstock (illusztráció)

A doboz nemcsak fenntartható, de okos is: IoT-alapú szenzorokat tartalmaz, amelyek folyamatosan figyelik a belső hőmérsékletet és a szállítás földrajzi helyét. A cél, hogy megbízható hűtőláncot biztosítsanak olyan térségekben, ahol az infrastruktúra hiányos, és az elektromos hűtés nem megoldható.

A rendszerrel a fejlesztők szerint akár napokig is fenntartható a megfelelő hőmérséklet, így csökkenthető az élelmiszer-hulladék és a pénzügyi veszteség is.

A megoldás energiafelhasználás nélkül működik, ezáltal környezetbarát alternatívát kínál a klasszikus hűtési technológiákhoz képest. Elsőként Lagos, Abuja és Port Harcourt térségében vezetik be, amit később más afrikai országokra is kiterjesztenének.

A hűtőlánc biztosítása a fejlődő országok mellett fejlett régiókban is kulcskérdés. Az ilyen megoldások globális logisztikai és csomagolástechnológiai trendeket mutatnak be, és jól alkalmazhatók akár hazai, kiszállításra épülő rendszerekben is.

Szöveg forrása: Packaging Insights