fbpx

A műanyagok legújabb alternatívája a tengeri moszat

Írta: Molnár Tamás - 2024 június 30.

Az egyszer használatos csomagolás kényelmes de egyben sajnos környezet szennyező is. A cél, hogy csökkentsék ezeknek az anyagoknak a környezetre gyakorolt káros hatását.

Az egyik ilyen alternatíva különösen érdekes: a hínár. A tengeri moszat, más néven makroalga több ezer vízi, növényszerű makroszkopikus, többsejtű tengeri alga. A Harvard Egyetem tanulmánya szerint a tengeri moszat akár 20-szor több szén-dioxidot tud megkötni hektáronként, mint a fa.

tengeri moszat csomagolás
A Sway társalapítói, Julia Marsh (vezérigazgató) és Matt Mayes (COO) egy hínárfarmon

Két cég – a londoni székhelyű Notpla Ltd. és az amerikai Sway startup – segíti a hínár alapú csomagolóanyagok kidolgozását. A Notpla honlapján található magyarázat szerint, a bőségesen elérhető hínár „gyorsan nő, és nincs szüksége édesvízre, földre vagy műtrágyára a fenntartásához. Megköti a szenet, és kevésbé teszi savassá a környező vizeket.” A 2019-es londoni maratonon 36 000 Notpla gyártmányú, Lucozade-vel töltött ehető folyékony buborékot, ún. Ooho tasakot adtak a futóknak.

A cég – amely 2022-ben nyerte el az Egyesült Királyság rangos Earthshot-díját (Az Earthshot Prize egy globális környezetvédelmi díj, amelyet minden évben öt nyertesnek ítélnek oda a környezetvédelemhez való hozzájárulásukért.), – március elején került a címlapokra, amikor bejelentette, hogy megállapodást kötött egy vezető sport- és szabadidős vendéglátó-ipari céggel, a Levy UK+Írországgal , a Compass Group UK & Ireland élelmezési szolgáltató óriás sporthelyszínekkel foglalkozó részlegével.

Az exkluzív megállapodás értelmében a Levy a következő három évben becslések szerint 75 millió tételt használ fel a Notpla hínár alapú, biológiailag lebomló élelmiszercsomagolásaiból.

.A Notpla szerint a Levy harmadik fél által készített elemzése megerősítette, hogy csomagolása akár 70%-kal is csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását a hagyományos alternatívákhoz képest. Jelenlegi termékpalettája tengeri moszattal bevont élelmiszer-tartályokat, száraztáptasakokat, élelmiszerolaj-pipettákat, energiazselé-tasakokat, merev evőeszközöket, sőt merev csomagolásokat, például kupakokat és zárókupakokat is tartalmaz. A cég állítása szerint a mai napig termékei már 7,2 millió darab egyszer használatos műanyagot helyettesítettek.

Forrás: interpack.com/en/Media_News/

A témában ez a cikkünk is érdekelheti: Újabb biológiailag lebomló műanyag kerülhet piacra