fbpx

Újabb biológiailag lebomló műanyag kerülhet piacra

Írta: Csomor Zsolt - 2024 április 15.

A San Diego-i Kaliforniai Egyetem és az Algenesis anyagtudományi vállalat kutatói olyan algaalapú polimert fejlesztettek ki, amelyek hét hónapon belül biológiailag lebomlanak. Ez és így ígéretes alternatívát jelentenek a mikroműanyagok egyre makacsabb problémájára.

A használata során nem keletkezik mikroműanyag

A San Diego-i Kaliforniai Egyetem és az Algenesis anyagtudományi vállalat közös kutatásának eredményeként kifejlesztett algaalapú polimerek képesek teljesen lebomlani kisebb, természetes elemekre – olvasható a UC San Diego oldalán és a raketa.hu fordításában.

Kép forrása: Algenesis

A lebonthatóság tesztelése során a terméket finom mikrorészecskékké őrölték, és különféle módszereket alkalmaztak a komposztban lezajló mikrobiális emésztési folyamatok igazolására.

Az első eszköz a respirométer volt, ami azt méri, hogy mennyi szén-dioxid keletkezik, amikor a mikrobák lebontják az anyagot. És a szén-dioxid mennyisége segíthet megállapítani, hogy mennyire zajlott le biológiai lebomlás. Ezeket az eredményeket a cellulóz lebontásával hasonlították össze, amelyet a 100%-os biológiai lebonthatóság ipari szabványának tekintenek – a növényi alapú polimer csaknem 100%-ban megegyezett a cellulózzal.

Ezután a csapat vízilebegtetést használt. 90 nap elteltével az algaalapú mikroműanyagok csupán 32%-át tudták visszanyern, ami azt mutatja, hogy több mint kétharmada biológiailag lebomlott. 200 nap elteltével pedig már csak 3%-a volt visszanyerhető, ami azt jelzi, hogy a 97%-a eltűnt.

Az utolsó mérés gázkromatográfiás/tömegspektrometriás (GCMS) kémiai analízis volt, amely kimutatta a műanyag előállításához használt monomerek jelenlétét, jelezve, hogy a polimer a kiindulási növényi anyagaira tört. A pásztázó elektronmikroszkópos vizsgálat azt is megmutatta, hogy a mikroorganizmusok miként kolonizálják a biológiailag lebomló mikroműanyagokat a komposztálás során. 

„Ez az anyag az első műanyag, amelyről bebizonyosodott, hogy használata közben nem keletkezik mikroműanyag” – mondta Stephen Mayfield, a Biológiai Tudományok Iskola professzora, az Algenesis társalapítója.

Az Algenesis már elkezdte beilleszteni a biológiailag lebomló polimereket a meglévő gyártási folyamatába, és különböző vállalatokkal működik együtt. Mindennek eredménye olyan környezetbarát termékek lehetnek, mint például a bevonattal ellátott szövetek vagy a mobiltelefon-tokok.