fbpx

Elképesztő módon szárnyal az új visszaváltási rendszer

Írta: Csomor Zsolt - 2024 augusztus 17.

Mérföldkőhöz ért az egyszer használatos italcsomagolások visszaváltása Magyarországon, miután megtörtént a százmilliomodik visszaváltás is – jelentette ma be a MOHU a biatorbágyi Príma üzletnél tartott sajtótájékoztatón. Nagyon jó eredmény, hogy a hazai vásárlók napról napra egyre több palackot és dobozt váltanak vissza, és augusztus közepére ez a szám már elérte a napi 4-5 milliót. Ez Magyarország egyik legnagyobb szemléletváltása. A MOHU célja, hogy az italcsomagolások minimum 90%-át visszaváltsák Magyarországon.

Minden várakozást felülmúlt

Elérte a 100 milliót a visszaváltott italos palackok és dobozok száma Magyarországon. A hazai fogyasztók kiemelkedő tudatossággal használják az új visszaváltási rendszert, ma már napi négymillió italcsomagolást váltanak vissza. Már több mint 3 ezer automata és közel ezer kézi visszaváltó működik az országban, amelyek száma ráadásul folyamatosan bővül – olvasható a MOHU hírei között. Az italcsomagolások 2024. január 1-jén indult kötelező visszaváltási rendszere (DRS) kiemelt állomása a hazai hulladékgazdálkodás hosszú távú, átfogó megújításának.

pet-palack kupak
Kép forrása: Pixabay

A nemzetközi tapasztalatok alapján ez a megoldás az egyik leghatékonyabb módszer a szelektív gyűjtési és újrahasznosítási arányok növelésére. Mindez elengedhetetlen az európai uniós célszámok eléréséhez, illetve a környezeti és gazdasági szempontból fenntartható, körforgásos, hulladékmentes gazdaság megvalósításához.

„Az eredmény, illetve az az aktivitás és lelkesedés, ahogy a magyar vásárlók elkezdték használni a kötelező visszaváltási rendszert, minden várakozást felülmúlt. A 100 milliomodik palack visszaváltása igazolja a rendszer bevezetésének helyességét, és azt, hogy a vásárlók elkötelezettek a környezetvédelem, illetve a fenntarthatóság iránt. Célunk, hogy minden vásárló számára elérhető és kényelmes megoldást kínáljunk, ennek érdekében fejlesztjük és bővítjük a hálózatot. A cél, hogy a következő években elérjük a napi 6-7 milliós visszaváltási mennyiséget” – mondta Szabó Szilvia, a MOHU EPR-vezetője.