fbpx

Kukából kivenni italos csomagolást – miért is büntetnék

Írta: Csomor Zsolt - 2024 október 23.

A gyűjtőedénybe helyezett települési hulladék a hulladéktermelő tulajdonát képezi, így a kukából kivett betétdíjas italos csomagolás kivétele is jogszabálysértésnek minősül. Az ORFK tájékoztatása szerint azonban nem kell büntetéssel számolni, csak akkor, ha visszaváltható palackokat és dobozokat valaki a kukát kiborítva, megrongálva veszi ki.

Mások által kidobott palackok gyűjtése és visszaváltása köszönetet érdemel

A kidobott italos csomagolások jogállását a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény szabályozza. Ennek értelmében a szemetesbe dobott palackok és alumíniumdobozok települési hulladéknak minősülnek. A gyűjtőedénybe helyezett települési hulladék a hulladéktermelő (akinek tevékenységeiből hulladék képződik) tulajdonát képezi addig, amíg az a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet ellátó koncessziós társaság vagy a vele szerződött gazdasági társaság birtokába kerül. Ha a gyűjtőedényt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység ellátásának biztosítása céljából közterületen helyezték el, a hulladék a gyűjtőedényben történő elhelyezéssel a koncessziós társaság tulajdonába és a koncessziós társaság vagy a koncesszori alvállalkozó birtokába kerül.

coca-cola alumíniumdoboz
Kép forrása: Pexels

A hulladék kérdése társadalmi kérdés, a kezelése pedig felelősség. Emiatt rendelkezik úgy a törvény, hogy a hulladéknak mindig van tulajdonosa. Fontos ugyanis, hogy ne legyen egyetlen olyan pillanat sem, amikor azért senki nem visel felelősséget, amikor a kidobott szemét sorsa nem követhető és nem számon kérhető.

Emellett közös érdekünk, hogy az egészségünk és a környezetünk védelme, tisztán tartása, valamint a fenntarthatóság elérése érdekében a lehető legtöbb hulladék visszakerüljön a körforgásba újrafeldolgozásra. Aki ebben azzal működik közre, hogy a mások által kidobott visszaváltható palackokat összegyűjti, és elviszi a gyűjtőpontra, nem büntetést, hanem tulajdonképpen köszönetet érdemel. De annyit mindenképpen, hogy önmagában ezen tevékenységéért ne kelljen rendőri fellépéssel számolnia – olvasható a police.hu oldalon.

A rendőrség minden esetben szem előtt tartja, hogy melyek a törvényi szabályozás mögött húzódó valós társadalmi érdekek. Éppen ezért pusztán az, hogy ha valaki mások által elhagyott, eldobott visszaváltható palackokat gyűjt, nem ad okot rendőri intézkedésre. Utóbbival csak annak kell számolnia, aki mindezt nem a társadalmi együttélés szabályai szerint teszi: aki kiborítja a kuka tartalmát, megrongálja a tárolót, a lakóközösséget zavarva, hangoskodva, megbotránkoztató módon viselkedik. A rendőrségnek ugyanis nem az a célja, hogy a békés, másoknak kárt nem okozó állampolgárokat zaklassa; az ő tevékenységüket nem minősíti társadalomra veszélyesnek.