A szivárgásvizsgáló rendszerekre szakosodott Inficon kifejlesztett egy új a kávé csomagolásaihoz alkalmazható „roncsolásmentes” ellenőrzést melynek hatékonyságát az olasz Bialetti kávégyártóval kötött együttműködés is növeli.
A legkisebb mértékű szivárgást is észleli
Az új eljárás a régi vizsgálati módszerek – amelyek gyakran a kávézacskók megrepedéséhez vezetnek –, tökéletes alternatívája lehet. A Bialetti vállalat az Inficon Contura S400 sorozatát vette át a kávékapszulák és lágy csomagok gyártásához. A rendszer nyomásnövelő módszere minden méretű szivárgást hatékonyan észlel, ráadásul tesztgázok alkalmazása nélkül. Az új „roncsolásmentes” ellenőrzéssel idő és energiaforrás takarítható meg.
A Bialetti éves termelése mintegy 180 millió kávékapszula és 2,9 millió lágycsomagolás. Ezek a termékek nagy víznyomásnak vannak kitéve a főzési folyamat során, a szivárgás pedig rontja a csészébe kerülő kávé minőségét. Ezért a szivárgástesztnek pontosnak kell lennie, és képesnek kell lennie arra, hogy minden egyes vizsgálat számszerűsíthető értékeket produkáljon, hogy statisztikai elemzést lehessen végezni az adatokból.
A régi teszteknél a csomagoláson lévő szivárgások kimutatására különféle módszereket alkalmaztak. Volt habfürdős vagy CO2-teszt. Ezeknek a módszereknek közös alapelve, hogy a vizsgált tárgy és a környezet között nyomáskülönbséget hoznak létre, ami arra kényszeríti a benne lévő gázt, hogy az esetleges szivárgáson keresztül távozzon. A nagy nyomás azonban károsíthatja a tömítéseket és a csomagolást, ami az eredmények félreértelmezéséhez vezethet.
A Contura S400 rendszer a nyomásnövekedésből és az időből kiszámítja a szivárgási sebességet millibar l/s-ban. Egyetlen másik szolgáltató rendszere sem tudja ezt a folyamatot így rögzíteni. A készülék tehát nemcsak azt mutatja, hogy valami szivárog-e vagy sem, hanem azt is, hogy pontosan mennyire feszes az adott csomagolás
A témában ez a cikkünk is érdekelheti: https://transpack.hu/2024/05/16/csomagolas-mate-fenntarthato-csomagolast-fejleszt/